Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret söker fler soldater

Dalregementsgruppen söker framtidens soldater.
Runt om i länet försöker man skapa intresse för den kommande grundläggande militära utbildningen.

Rekryteringsarbetet är främst riktat mot grundläggande militär utbildning, gmu, och hemvärnet i Dalarna.

– Fokus är på januari 2015 då vi jobbar för att få en gmu här i Dalarna, berättar Thomas Stenberg, rekryteringsledare vid Dalregementsgruppen.

Under fredagen pågick rekryteringsarbete vid Fornby folkhögskola innan nästa etapp blev information om försvaret till besökarna i Kupolen. På kvällen hölls sedan en samling för intresserade på Erikslundsgymnasiet.

– Vi jobbar lite efter devisen att syns man inte så finns man inte. Vi är ute en hel del och försöker vara på så mycket event som möjligt, berättar Thomas Stenberg.

Bland annat kommer man att finnas på plats under Rockstad Falun, Classic Car Week och Musik- och motorfestivalen i Älvdalen. De gymnasieskolor som säger ja till ett besök får det.

Målet är att träffa "den breda massan" och informera om vilka vägar som finns in i försvaret. Under våren genomförs också en rad informationsträffar runt om i Dalarna, liknande den på Erikslundsgymnasiet.

– Målet är först och främst att få in tillräckligt med ansökningar så att vi har en full pluton till vår grundläggande militära utbildning 2015, säger Thomas Stenberg.

Gmu är en cirka tre månader lång grundutbildning som alla som är intresserade av ett militärt yrke måste gå. Den har kommit till sedan den allmänna värnplikten inte längre gäller.

Utbildningen i Falun riktar i huvudsak in sig på personer som tänkt söka en befattning inom Hemvärnet de nationella skyddsstyrkorna.

– Vi hoppas att de som rycker in 2015 får möjlighet att fortsätta två månader till och utbilda sig till granatkastarsoldater, säger Thomas Stenberg.