Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret kovänder om vindkraftverk

För någon vecka sedan meddelade Försvarsmakten att men ger upp försöken att överklaga bygglovet för vindkraftverken på Granberg i Älvdalen. Nu har man tänkt om och kommer att överklaga bygglovet ända upp till regeringen om det behövs.

Annons

Denna komplicerade affär började redan för flera år sedan, då byggnadsnämnden i Älvdalen gav byggnadslov för de fem vindkraftverken som sedan dess byggts på Granberg i Älvdalen.

Verken togs i bruk i fjol men Försvarsmakten överklagade. De menade att om de bara fått yttra sig innan verken byggdes, så hade de sagt nej, Området är klassat som riksintresse för försvaret och där vill man ha fritt från höga byggnader - som ju 125 meter höga vindkraftverk måste sägas vara. Anledningen är att man vill kunna öva med flyg utan att behöva ta hänsyn till snurrande kraftverk.

Genom att begära "återställande av försutten tid" fick försvaret rätten efter lång tid sin rätt att yttra sig så sent som i januari i år. Förvaltningsdomstolen ansåg att Älvdalens kommun och länsstyrelsen gjort fel som inte låtit försvaret yttra sig över bygglovet. Men nu fick man denna rätt och överklagade byggklovet till länsstyrelsen. Och länsstyrelsen sa nej till överklagandet även denna gång.

För någon vecka sedan kunde Mora Tidning berätta att Försvarsmakten beslutat att inte fortsätta överklagandet till högre instans.

Men nu har alltså Försvarsmakten tänkt om, enligt presschefen Roger Magnergård.

– Ja, man har nu beslutat att överklaga länsstyrelsens nej till vårt senaste överklagande.

Försvaret menade i sitt överklagande att vindkraftverken skulle störa de samverkansövningar man vill ha med Älvdalens skjutfält. Men att länsstyrelsen avslog deras överklagande med motiveringen att det skulle gå bra att öva ändå.

– Försvarsmakten anser att länsstyrelsens beslutsmotivering är undermålig och att de brustit i sin bevakning av statliga intressen, säger Roger Magnergård.

– Länsstyrelsen kan inte ifrågasätta Försvarsmaktens behov som de kommit till uttryck i och med att området är av riksintresse för totalförsvaret.

– Miljööverdomstolen och Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har konstaterat i domar att försvarsmaktens uppgifter ska tas för gällande om de inte är direkt felaktiga.

– Försvarsmakten vill alltså nu att regeringen ska ålägga kommunen att upphäva bygglovet för vindkraftverken.

– Vi hävdar att bygglovet för vindkraftverken strider mot riksintresset för totalförsvaret och att vi genom kommunens och länsstyrelsens ageranden förvägrats vår rätt att överklaga.

I ett tidigare uttalande har Roger Magnergård sagt att länsstyrelsen också felaktigt avslagit försvarets begäran om att bygget skulle stoppas tills frågan om bygglovet var utredd alltså nekat så kallad inhibition av bygglovet.