Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarade sig med brödkniv – döms

Det blev fällande dom för en 21-årig man från Grängesberg som stod åtalad för grov misshandel.
Det fanns enligt Falu tingsrätt omständigheter som gjorde att fängelsestraff inte utdömdes. Påföljden blev i stället skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst.

Den åtalade mannen hävdade i förhör att han hade handlat i nödvärn och att han inte hade uppsåt att skada den andre mannen. Men om han ändå befanns skyldig ansåg han att det inte skulle bedömas som grov misshandel.

De båda männen befann sig i december 2011 i den tilltalade mannens lägenhet i Grängesberg. Båda hade druckit alkohol. Målsägande hade dessutom tagit två-tre sömntabletter.

En kvinna boende i samma trappuppgång bjöds in och när hon var där började männen bråka. Det lugnade ner sig, men när hon skulle gå därifrån började de bråka igen. Han tog då tag i en brödkniv och skadade den andre mannen i ena axeln och nacken.

Den skadade mannen tog sig ut på gården och ringde kompisar som körde honom till sjukhus och polisen kontaktades.

Den skadade mannen minns inte mycket om vad som hände. Den tilltalade visste inte varför det blev bråk. 21-åringen sa att han i samband med bråket fick ta emot flera slag och blev chockad och jävligt rädd för den betydligt större mannen. Han vet att han fick tag i något som låg på bänken och viftade med föremålet för att få mannen att backa.

Han sa också att han inte visste hur han träffade mannen med kniven och att det inte var meningen att skära honom.

Kvinnans uppgifter blev avgörande för tingsrättens bedömning. Att den åtalade fick ta emot cirka 15 slag av mannen och i sin rädsla och förvirring ville förhindra fortsatta angrepp hade rätten viss förståelse för. Det ansågs så pass förmildrande att gärningen bedömdes som misshandel av den så kallade normalgraden.

Brottets straffmätningsvärde ansågs uppgå till sex månaders fängelse, men 21-åringen är tidigare ostraffad och rätten tyckte att skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst var en avsevärt bättre påföljd när det gäller att motivera honom för ett liv utan fortsatt kriminalitet. Han ska också betala skadestånd med 17 900 kronor till mannen.