Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvara rätten till abort i Dalarna, Sverige och världen

Rätten till abort är under attack. I två tredjedelar av världens länder är abort förbjudet. I delar av Europa trycks aborträtten tillbaka och i USA har Trump som ett av sina första beslut stoppat allt bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan. Det är en farlig utveckling där kvinnors rättigheter och hälsa står på spel.

Det finns all anledning att känna oro även för svenska kvinnors frihet. Just nu pågår en rättslig prövning i Arbetsdomstolen där aborträtten hotas genom att en barnmorska hävdar att hon ska ha rätt att vägra utföra arbetsuppgifter förknippade med abort. Om hon skulle vinna prövningen hotas en rättighet som svenska kvinnor sett som självklar sedan liberala krafter drev fram abortlagen på 1970-talet.

I glesbefolkade län, som Dalarna, där vårdutbudet inte är så brett, finns det ofta bara en eller ett fåtal vårdgivare som utför aborter. Det skulle därför kunna bli ett praktiskt hinder för kvinnan att få abort utförd i sitt hemlän. Det är inte heller rimligt att kvinnor som behöver abort ska behöva känna sig ifrågasatta genom att personalen vägrar befatta sig med hennes vård. Rätten till abort är en frihet som vi måste slå vakt om. Barnmorskan säger sig beredd att driva frågan till Europadomstolen. Svenska kvinnor kan åter tvingas slåss för rätten att bestämma över sin kropp. En frihet som måste försvaras!

Anna Starbrink

Stockholm/Hedemora ordförande i Liberalernas välfärdskommission

Anna Eling (L)

Hedemora landstingspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare