Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstärkt tele-och IT säkerhet

Rättviks kommun har fått 1.150000 kronor i statsbidrag för att stärka tele-och IT säkerheten.
Orsaken är att kommunen analyserat risker och händelser som kan orsaka störningar i verksamheten och vill därför bygga ett nytt robust system så att den kommunal verksamheten kan fungera även vid till exempel ett längre strömavbrott.

Säkerhetssamordnare och räddningschef i Rättviks kommun Rune Daniels ansvarar för säkerheten i kommunen och han anser det vara nödvändigt att förstärka datasäkerheten framför allt vid Kommunalhuset i Rättvik.

-Vi är väldigt beroende av datakommunikationen i dag. Hela kommunens verksamhet, vård och omsorg, barn och ungdom och andra funktioner måste fungera även i situationer där vi drabbas av strömavbrott under en längre tid. Vi vill höja säkerheten för hela kommunala verksamheten, säger Rune Daniels.

Naturolyckor och långvarigt strömbortfall, när det är svårt upprätthålla leveransen faller kommunalhuset servrar för dataverksamheten ned.

-Vi har till exempel sett vad som hände i onsdags när vårdcentralen i Gagnefs inte fungerade. Orsaken till det vet jag inte men vi vill bygga ett robust säkert system som klarar påfrestningar. Vi har fått ett bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vilket förutsätter att kommunen skjuter till ungefär lika mycket, det vill säga 1.5 miljoner kronor. Total kostnad för ett en anläggning som ska ge reservkraft och kostnader för ledningsförmåga blir 2.5 miljoner kronor, säger Rune Daniels.