Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förståelse för mjölkbönders villkor

På vissa håll i Jämtland ska handlarna gå in och höja mjölkpriset. De betalar en krona extra till bonden för den mjölk som levereras av mjölkbönder som har sin produktion i detta område. Handlarna vill betona jordbrukets betydelse för bygden.

En naturlig reaktion och en härlig klarsyn från dem som bor i en bygd med en omfattande turism. De vet att utan djur är det öppna landskapet snart ett minne blott.

Påslaget på mjölkpriset är säkert välkommet för en pressad mjölkbonde, samtidigt blir det ett moraliskt stöd. Det bevisar att arbete på åker och i ladugård är till nytta för fler. Dalarna är ett turistlän och frågan blir därför; får vi se samma uppslutning av handeln för en viktig näring även i vårt län?

Frågan kan ställas men känns inte helt relevant. Vi ska inte ha ett samhälle där enskilda handlare eller andra ska ta eget ansvar för aktiva jordbruk och det öppna kulturlandskapet. Vi konsumenter bör betala för det som produceras oavsett om det är mjölk, kött, potatis eller någon annan produkt från länets lantbruk.

Lars Erik Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare