Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första vindkraftsparken i Orsa

Nu har OX2 invigt Mässingbergets vindpark med elva vindkraftverk i Orsa kommun, vilket är den allra första vindparken i kommunen. Det bjöds på folkmusik, mat, tävlingar, tal och bandklippning. Runt 130 personer hade tagit sig till platsen.

Annons

Det var växlande molnighet och en måttlig vind på runt 8 meter per sekund, med andra ord var det en bra produktion i parken dagen till ära. På plats fanns bland andra närboende, markägare, ägare och entreprenörer. Olle Moraeus och spelmän underhöll publiken i sann midsommaranda.

På scenen intervjuade Paul Stormoen, vd OX2 Wind, några av ägarna i parken.

- Vi letade i hela Europa, men har inte stött på en plats med så bra vindförhållanden som här, sa Tim Baack på den tyska pensionsfonden REIF som äger åtta av verken i parken.OX2:s projektledare, Jan Olof Dahlin, berättade om vindkraftens utveckling, vindparken och lokal nytta. Bygdepengen beräknas till ca 70 000-100 000 kr per år och kommer att delas ut till näringslivsutveckling i Orsa kommun under vindparkens hela livslängd.

- Det här är de första vindkraftverken i Orsa kommun. Mässingberget är ett mycket vindrikt området som genom sitt läge med lågt växande skog är utmärkt för vindbruk , sa Jan Olof Dahlin.

Projektet har haft ett starkt lokalt stöd under hela processen utan överklaganden. Rosanna Thyrén, kommunfullmäktiges ordförande, fick äran att klippa bandet och förklara vindparken invigd

.- Så länge vi människor har varit här på jorden har vinden blåst. Det är en förnybar kraft som vi tar vara på här på Mässingberget och det är en kraft som vi behöver för att lämna jorden vidare till kommande generationer, sa Rosanna Thyrén.