Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första steget mot en utveckling av landsbygdsturismen

På måndagskvällen samlades ett 100-tal personer i Snöå Bruk för att ta de första stegen mot utvecklingen av landsbygdsturismen i Vansbro kommun.
På plats fanns en rad gäster som berättade om de olika vägarna till en ökad landsbygdsturism. Leif Öster berättade om hur han utvecklat Dalagård i Avestatrakten till ett blomstrande exempel på landsbygdsturism.

Bakgrunden och den första tanken på måndagens möte kom redan under debatten om vindkraften som planerades bygga på Finnmarken. Då var argumenten att det skulle innebära döden för landsbygdsturismen i området.

Kommunalrådet Per-Anders Westhed uttryckte sin positiva förvåning över det stora intresset när han öppnade mötet och det fanns cirka 100 personer i bänkarna.

Tanken var att mötesdeltagarna skulle få en första injektion till att starta egna företag inom landsbygdsturism och som inspiration inledde Leif Öster mötet. Han berättade om hur de inom familjen funderat på hur de skulle kunna utveckla sin jord- och skogsbruksrörelse i en annan riktning än bara de två primära områdena.

– Vi började fundera kring vad kunderna vill ha och något av det första vi upptäckte var att kunderna blivit allt mer digitaliserade de senaste åren, vi måste helt enkelt skapa en riktigt bra hemsida, berättade Leif Öster.

Han poängterade att det finns ett par stora grenar inom turismen som man ska jobba med, de som åker till ett resmål och de som åker till en upplevelse.

– De som vill ha ett riktigt bra fiske åker dit där det är bäst fiske, sedan spelar det ingen roll att det kostar pengar, vi måste lära oss att ta betalt, annars får vi bjuda på vår tid eller våra pengar, var rådet från Öster.

Öster lyfte vidare fram att Sverige borde använda sig mer av att det är säkert att resa i Sverige, det är inte många länder i världen där det är lika säkert.

Jacob Ebner berättade vad det projekt som startats av bland annat Länsstyrelsen och en rad kommuner i Sverige och Norge kan bidraga med. Det handlar bland annat om att bygga nätverk, exempelvis mellan de som håller på med aktiviteter och de som har boende.

– Vi jobbar även med att stödja företag inom landsbygdsturism med råd och dåd, poängterade Jacob Ebner.

Håkan Johansson, LRF, berättade att av de 63 olika verksamhetsområden som LRF:s medlemmar håller på med så har turismen klättrat till nionde plats och den klättrar allt mer i det som anses som basnäringen för jordbrukare.

Mötet resulterade i att en arbetsgrupp med fem medlemmar ska jobba vidare med frågorna och försöka få i gång fler företag i Vansbro kommun.