Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första steget mot bygget av 100 vindkraftverk

För att Bergvik Skog AB ska kunna de 100 vindkraftverk som planeras i Vansbro kommuns södra delar måste översiktsplanen. På flera ställen är marken klassad som skyddsvärd och det är en direkt avrådan från att bygga vindkraftverk. Men 1900 årsarbeten under byggtiden och 30-40 under drifttiden lockar till ändringar av översiktsplanen.

Bergvik Skog presenterade sina planer vid ett öppet möte i våras och det handlar om att de vill bygga cirka 100 vindkraftverk i de södra kommundelarna. Enligt Bergvik Skog ska detta medföra 1900 årsarbeten under byggtiden och cirka 30-40 jobb när de väl är i drift. Sammantaget beräknas investeringen vara på drygt fyra miljarder kronor. Kommunalrådet Per-Anders Westhed har tidigare uttalat att han tänker göra allt för att denna investering kan komma till stånd, med motiveringen att det handlar om så mycket pengar som investeras i kommunen.

För att kunna göra detta måste den nyligen antagna översiktsplanen revideras, vilket innebär att mark som för ett år sedan var direkt olämplig att bygga vindkraftverk på nu kommer att vara alldeles utmärkt för ändamålet.

På onsdag i samband med att utskottet för ekonomi och styrning sammanträder ska frågan för första gången upp i den kommunala beslutsordningen. Därefter ska den manglas vidare. Förslaget till beslut från enhetschefen Tommy Celind är att de ska besluta att ge i uppdrag till förvaltningen att revidera översiktsplanen.

Protesterna från boende på Finnmarken är och har varit påtagliga och bland annat ha de lyft fram miljöaspekten och den negativa konsekvens detta kommer att få på turismen i området.