Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första målet för Tom

Som han har väntat. I Malmö noterades första poängen och mot Oskarshamn fick han äntligen näta själv.
I den 13:e matchen kom första fullträffen för Tom Nilsson.
– Jätteskönt att äntligen få sätta dit den, konstaterar MIK-backen.

19-åringen från Tyresö fick äran att slå in den det som skulle bli sista spiken mot Oskarshamn, när han 6.20 in i andra perioden tryckte in 4–1.

– Det var på en retur, jag siktade inte ens.

Han fick i stort sett öppet mål efter skott från Gasper Kopitar. Storebror Anze serverade lillebror i slottet, som så många gånger tidigare, Gasper sköt och Nilsson fick äntligen spräcka nollan.

– Det är väl inte min uppgift att göra mål, det är bara lite extra om jag får göra nåt ibland, menar han.

Och nu har juniorlandslagsbacken gjort poäng två matcher i rad. Han assisterade till Mattias Becks viktiga 4–2 nere i Malmö i torsdags i det som till slut blev en uddamålsseger.

– Fast egentligen skulle jag inte ha varit inne, jag tjuvade ett byte där, säger han med ett stort leende.

Den unge backen får spela mycket bakom Kopitarkedjan och han suger åt sig så mycket han kan från världsstjärnan Anze.

– Det är enkelt att spela med honom. Anze pratar mycket, han är otroligt duktig på att hålla i pucken och gör det enklare för alla.

Tom själv ser ut att ibland överarbeta situationerna och har inte nått upp till den kapacitet som hade andra halvan av fjolårssäsongen.

Du verkar nonchalant ibland och slarvar stundtals lite onödigt, vad säger du om det?

– Jag vet inte vad jag ska säga, det kanske är så. Men jag försöker bara göra mitt defensiva jobb så bra som möjligt.

Hur har det nya spelsystemet påverkat dig?

– Det var väl lite svårt i början, så var det nog för alla, men jag tycker det börjar funka allt bättre.

När Nilsson haft det lite trögt, har backkollegan i både MIK och juniorlandslaget, Mikael Wikstrand, blommat ut än mer den här hösten, inte minst poängmässigt. Wikstrand är tillsammans med Daniel Viksten Moras bästa målskyttar med sju fullträffar vardera.

– Det är Mikael värd, han ska vara en målskytt, menar Tom.

Snart väntar en juniorlandslagsturnering i Sundsvall för Nilsson/Wikstrand. Den sista för Småkronorna innan JVM-truppen tas ut.

– Klart det är ett stort mål den här säsongens att komma med i JVM. Jag var med då vi var i Lake Placid, det gick väldigt bra då och det hoppas jag det gör nu också.

Efter en turnering i fjol kom Tom och Mikael tillbaka fulla av självförtroende. Det syntes tydligt hur de hade växt efter att ha fått dra på sig landslagströjan.

– Det är en boost att bli uttagen i landslaget, en stor ära och det är klart att det stärker självförtroendet, konstaterar Tom.

Att även poängen nu börjar rulla in i klubblaget gör inte saken sämre.