Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första kvinnliga vd:n i fotboll

/

– Jag har drömt hur länge som helst om att ha ett fotbollsutbildningsföretag i mitt namn.
Det säger Borlängetjejen Madelene Göras, 29, som nu förmodligen är världens enda kvinnliga vd i fotbollsutbildning.

Annons

Madelene Göras är född och uppvuxen i Borlänge. Redan som sjuåring började hon i Forssa BK och därefter har karriären gått spikrakt via Ornäs BK till Umeå IK där hon var med och tog SM-guld och vann Champions League.

Hon är utbildad tränare på gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm där hon också spelat i både Bälinge, AIK och Djurgården som blev klubben där hon avslutade sin karriär för några år sedan.

– Jag hade opererat höften och var på väg tillbaka till fotbollen när jag blev tillfrågad om att jobba heltid i Svenska Fotbollsakademin. Det var en chans jag inte ville missa, berättar Madelene.

Men efter tre år kände hon att hon hade mer driv och högre målsättning än utbildningsföretaget.

– Jag kände att jag hade den kompetens och erfarenhet som behövdes för att starta eget.

För tre och en halv månad sedan såg hennes Goeras Football Education dagens ljus för första gången. Madelene är vd och huvudägare men har en partner och delägare i 60-åriga Tom Sandholm.

– Vi kompletterar varandra jättebra. Han koncentrerar sig på det affärsmässiga och jag mer på instruktörsbiten.

På kort tid har företaget nu tre heltidsanställda och sju timanställda instruktörer. Kunderna har redan strömmat till och består av allt från pojklag i Norrtull till målvakter i Hammarby och enskilda spelare.

– Det har gått bättre än vad kunde drömma om och jag kan knappt gå och lägga mig på kvällarna för att allt är så spännande.

Enligt Madelene är behovet av fotbollsutbildning i Stockholmsregionen enormt stort på alla nivåer. Företagets mål är att först att bli störst och bäst i Stockholm, därefter i hela Sverige.

– Vi har redan till exempel målvakten Sofia Lundgren som instruktör i Linköping och vill ha flera över hela landet. Det viktigaste är att man verkligen brinner för uppgiften så att man kan förmedla sina kunskaper.

Borlänge som är en stor fotbollsstad vill Madelene också så småningom ha någon anställd instruktör i. Redan i sommar finns planer på att hålla en endagscamp här.

– Det vore kul att kunna komma dit veckan före Dalecarlia Cup och ha inspirationsträning för både tjejer och killar.

Att som tjej träna pojk- och herrlag är inga problem för Madelene.

– Nej, de kan vara lite osäkra först, men när de ser att jag kan skjuta, dribbla och lära dem något, då spelar det ingen roll längre att jag är tjej.

– Och en sådan sak som att jag vunnit Champions League betyder skitmycket för killar.

Annons