Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första hjälpen ute i terrängen

Eleverna som utbildar sig till fjäll- och äventyrsledare på Älvdalens utbildningscentrum har gått två kurser i första hjälpen i terräng.

De elever som utbildar sig till fjäll- och äventyrsledare på Älvdalens utbildningscentrum (ÄUC) måste kunna ta hand om människor. I värsta fall också när de skadat sig under de turer som eleverna leder när de är färdigutbildade. Eftersom de blivande färdledarna kommer att leda turer i skog och fjäll kan det vara bra att kunna ta hand om olycksfall och bära fram den skadade till en plats där sjukvårdspersonal kan ge mer avancerad hjälp.

Nyligen genomgick dessa elever i Älvdalen genom två kurser i första hjälpen i terräng.

Kursledarna Fredrik Söderkvist från Slao och Lena Conlan från Nol, visade hur man med lugn och kunskap tar hand om skadade innan räddningstjänst, ambulans eller läkare kommer till platsen.

– Förutom de livräddande insatserna så utbildades eleverna också att under svåra förhållanden stablisera och frakta den olycksdrabbade till en plats där andra kan ta hand om personen för vidarebefordran till vård, berättar utbildningsansvarige Dennis Franzén på ÄUC.

Eleverna fick under verklighetstrogna scenarion lära sig känna igen olika skador och vad man kan göra för att hjälpa den skadade.

– Det är inte en läkarutbildning vi vill försöka efterlikna, men bara påvisa att man kan göra så mycket för att rädda liv med lite baskunskaper, säger Dennis Franzén.

Dennis fortsätter: – Dessa utbildningar eller liknade är faktiskt något som alla företag, arbetsplatser och skolor borde ha som standard. För oss handlar det mycket om att vara ute i terrängen men kurserna passar lika bra i stadsmiljö.