Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första gässlingarna har skådats

/

Grågässen stod på Limsjöns is i månadsskiftet februari-mars.
I dag var det fågelskådningens dag, då sågs deras ungar för första gången det här året.
När dagen summerades hade 51 fågelarter observerats.

Annons

– Till höger om svanen, en knipa. Ulf Eriksson dirigerar Bertil Jenning när de räknar fåglar i Fågeltornskampen. Ett Evenemang som har sitt ursprung i Finland där man under åtta timmar, från 05:00 till 13:00, räknar så många arter som möjligt från ett fågeltorn. Varje art som är hörd eller sedd av minst två deltagare genererar en poäng. Detta görs samtidigt på många platser i Sverige, Finland och Danmark.

Samtidigt genomförde Leksands fågelklubb också en guidad vandring runt Limsjön. Då hade de som var nya inom fågelskådningen möjlighet att få tips och råd av erfarna ornitologer.

– Vi vill bredda natur och fågelintresset i samhället, säger Jennings.

En nybörjare på plats var Ylva Hammarlund från Falun. Hennes fågelintresse började förra året och hade nu fått henne att stiga upp i ottan denna lördag.

– Jag är ute och tränar. Att vara ute med någon som kan fåglar är jätteroligt. Det är också en ren njutning att komma ut tidigt en så här fin morgon.

I Dalarna är det bara Norsbrotornet vid Limsjön som är med i fågeltornskampen.

– Lite kul att vi såg två svarthakedoppingar, hoppas det är en hona och en hane, säger Ulf Eriksson med huvudet böjt över tubkikaren.

När dagen summerades hade 51 arter setts, vilket var något färre än under Fågeltornskampen tidigare år.

Annons