Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första ellastbilen på plats vid elvägen i Sandviken – nu ska den testköras

E16 mellan Kungsgården och Sandviken har blivit en elväg. Nu ska man börja testköra sträckan - och om en månad är det invigning

Elstolpar har satts upp mellan Kungsgården och Sandviken på en sträcka av två kilometer. Under måndagen anlände första ellastbilen.

Gefle Dagblad och Arbetarbladet sänder direkt när man i dag tisdag klockan 13 sätter i gång att köra på prov.

Läs även: E16 blir elväg

Lastbilen tillhör åkeriet Ernst Express i Avesta (Premium).

– Enda skillnaden jämfört med an vanlig lastbil är att den här har en elmotor som får ström från elledningar, säger Roger Blom, VD för Ernst Express.

– Det är en standardlastbil som kompletterats med strömnedtagare och elmotor. Lastbilen fungerar lika bra på vanliga vägar som på elvägar. Tanken med elvägarna är att bastrafiken ska ske där och att lastbilarna sedan kan köra ut på mindre vägar utan el.

Med i satsningen finns storbolag som Sandvik, Ovako, SSAB, Siemens och Scania, men också de kommunala elbolagen i Gävle och Sandviken liksom Högskolan i Gävle. Samordningen sköts av Region Gävleborg.

Läs även: Nu börjar den unika elvägen att byggas

Chaufförer på åkeriet har fått teoretisk utbildning i att köra och sköta det nya fordonet. Nu när de börjar testköra lastbilen får de också praktisk utbildning.

– Det är ingen större skillnad mot att köra en vanlig lastbil. Det mesta som har att göra med elektriciteten sker automatiskt. Det blir några extra knappar att trycka på . I utbildningen ingår också en säkerhetsutbildning, säger Roger Blom.

Till hösten väntar en större lastbil och sen är det två lastbilar som ska trafikera vägen.

Ännu fattas en månad till invigningen av elvägen.

– Fram till dess ska vi testköra lastbilen, göra lite intrimningar och se till att allting fungerar. Det är en rad elektriska parametrar som ska kontrolleras också.

Läs även: Nu går bygget av elvägen in i en intensiv fas

Läs även: Här hittar du mer om elvägar