Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första elbussarna i trafik i Hedemora och Ludvika

I Falun håller indragningar av busstrafiken på att ske av besparingsskäl. Framtiden knackar ändå på dörren i form av eldrivna bussar.
Dalatrafiks första elbussar går från måndag 14 mars i trafik i Hedemora och Ludvika.

I veckan har konferensen "Elbussar och laddinfrastruktur - från ord till handling" genomförts i Borlänge. Kollektivtrafikbranschen har träffats i ett par dagar för erfarenhetsutbyte. Många frågor finns kring laddning/laddinfrastruktur, batterier och deras livslängder, utbud/modeller, hur lång räckvidd som behövs på elbussar i en given stad etcetera.

Två studier visar att eldrift nu fungerar i praktiken i busstrafiken och är kostnadseffektivt i flera fall under en upphandlingsperiod på 8-10 år.

Svårigheten för busstillverkare som VDL har hittills varit att få ut eldrivna bussar i verklig körning:

– Dalatrafik är en trafikhuvudman som vågar tro på elbussar. När dessa nummer tre och fyra av elbussar i Sverige går i trafik i Hedemora och Ludvika kan man säga att branschen går från ord till handling, säger busstillverkarens representant Anders Hagström som tillstår att elbussen kostar "drygt en million kronor mer än den dieseldrivna".

– Under Skid-VM med 160 000 besökare ville vi vänja in dalfolket med elbussar. Nu tar vi det vidare. Så från måndag kommer man att få åka elbuss i Hedemora och Ludvika när man gör sina vardagsresor, säger Bengt Benjaminsson, Dalatrafik.

– Vi börjar med två fordon. I plan finns att ta in 20-30 elbussar nästa år att placeras i andra kommuner som här i Borlänge och i Falun, som exempel.

– Nu är inträdet här för en miljövänligare drivning.

Åsa Ferm, driftsledare för Björks Buss i Ludvika, rattade säkert och elbuss-tyst deltagarna på turer i centrala Borlänge:

– Vi tar in elbussen i Ludvikas flextrafik, säger hon.