Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första coronafallet upptäckt i Dalarna – man i 60-årsåldern smittad

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

En person i Dalarna har konstaterats smittad av coronaviruset. Det är det första fallet i länet.
”Vår beredskap för detta är god och nu arbetar vi enligt våra rutiner för att begränsa eventuell smittspridning”, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

LIVE-TV 12:00: Coronaviruset har kommit till länet – vi sänder live från Region Dalarnas presskonferens

En man i 60-årsåldern, bosatt i länet, har konstaterats smittad av det nya coronaviruset. Det är i nuläget okänt i vilken kommun han är hemmahörande.

Enligt Region Dalarna har mannen besökt Italien, provtagningen genomfördes den 9 mars och sjukvården fick beskedet tisdag kväll.

”Igår kväll fick vi provsvaret som visar att patienten har testats positivt för coronaviruset. Han har lindriga symtom, han mår efter omständigheterna väl och håller sig isolerad i sitt hem”, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

”Vi har varit förberedda på att för att vi förr eller senare skulle få bekräftat fall i Dalarna. Vår beredskap för detta är god och nu arbetar vi enligt våra rutiner för att begränsa eventuell smittspridning”.

Vi behöver alla hjälpas åt

Smittskyddsläkaren understryker att det i nuläget inte finns någon allmän smittspridning i länet.

”Men vi behöver alla hjälpas åt för att skydda våra äldre och människor i riskgrupper, håll dig därför uppdaterad på Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma om du har luftvägsinfektion, även vid milda symtom”, säger Anders Lindblom.

Läs även: Rädsla för Corona på tåg till Dalarna – personal vill inte visera biljetter

Folkhälsomyndigheten ser dock tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Under tisdagen höjdes risknivån till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.