Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första bytardagen ingen succé

Den första bytardagen i Borlänge Energis regi blev ingen större succé. Bara ett fåtal kom med grejer som de ville byta.

Annons

Det var kanske det miserabla vädret som fick potentiella sakbytare att hellre välja att stanna hemma.

– Ja, det spelade säkert en roll, det spöregnade ju långa stunder, och sedan vet vi att det brukar ta tid att jobba in en sådan här ny grej. Borlängeborna kan vara lite tröga i starten, säger Lena Folkerud, Borlänge Energi.

Hon berättar att bytardagar har blivit mycket populära i flera kommuner runt om i Sverige.

– Ja, i Västerås till exempel, där är det jättestort och de har till och med speciella leksaksbytardagar.

Minimera, återanvända, återvinna – det är tanken med bytardagen och konceptet går ut på att man ska byta in saker som man annars hade tänkt slänga mot något annat. Försäljning är inte tillåten, bara byten.

– Vi som jobbar på Fågelmyra ser varje dag att massor av saker slängs som är helt användbara och därför tror vi mycket på den här idén. När det fungerar på andra orter borde det kunna fungera även i Borlänge. När det har blivit lite mer känt att det finns en sådan här möjlighet, så kan det nog bli populärt även här, säger hon.

Det kom trots allt en del under förmiddagstimmarna på lördagen som ville byta både det ena och det andra; bord, pussel, tavlor, lampor och en brevlåda bland annat. Men när det inte fanns så många att byta med och intresset hos dem som var på plats var lågt, så fick i stället Emmaus som var på plats med en liten lastbil ta hand om sakerna.

– Ja, och det är ju det fina med ett sådant här arrangemang, allting kommer till användning, i stället för att hamna på en sopstation, säger Lena Folkerud.

Att åtminstone en bytesaffär var nära kunde Adam Forslund från Borlänge Energis ungdomsråd berätta.

– Ja, jag såg två som stod och talade med varandra en stund, men det blev aldrig något byte, säger han.