Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först i länet med gruppträning

Minst dubbelt så många som väntat deltog i tisdagens löparkväll i Mellsta.
– Det är kul att få lite inspiration. Jag har tänkt springa en mara, kanske nästa år, säger Sofia Åkerström.

Sofia springer fyra gånger i veckan mellan åtta och 20 kilometer per gång, enbart på asfalt. På tisdagskvällen fick hon prova ett annat underlag i Mellsta där hon deltog i löparkvällen tillsammans med sin frisör Jeanette Heinonen.

– Man kan aldrig få för mycket information och inspiration. Det ska bli kul att träna intervaller och teknik här, säger Jeanette som är en van maratonlöpare.

Stockholm maraton var hennes senaste långlopp. Hemma i Borlänge springer hon fem-sex gånger i veckan, mellan tre och sex mil totalt.

Löparkvällarna i Mellsta arrangeras av Göteborgsvarvet i samarbete med Borlänge löparklubb. Men det är inte bara öppet för vana löpare som Sofia och Jeanette.

– Vi vill att alla ska springa mer och att fler ska få prova på att springa i grupp eftersom det är så kul, säger Johan Eriksson som är sekreterare i Borlänge löparklubb.

De över 60 personer som deltog i den första löparkvällen fick själva välja svårighetsgrad.

I den lättaste gruppen sprang löparna mellan två och en halv och fem kilometer med en snittid på upp till sju minuter per kilometer. Den mest vältränade gruppen sprang nio kilometer med en hastighet av cirka fem minuter per kilometer.

Göteborgsvarvet har sedan 2006 ordnat löparkvällar tillsammans med lokala föreningar. Borlänge blev den 16:e orten och den första Dalakommunen. Syftet är att få i gång 100 000 löpare per år - och förstås att många av dem ska springa halvmaran i Göteborg.

Men även Borlängeklubben hoppas få utöka medlemsantalet som just nu är cirka 70.

– Vi hade inte trott att det skulle komma så här många i dag och det vore jätteroligt om några skulle vilja börja i klubben. Vi har planer på att få i gång nybörjar- eller lite lugnare grupper, berättar Johan Eriksson.

Löparkvällarna kostar inget och det är bara att dyka upp klockan 18 fem tisdagar framöver då man satsar på att träna sådant som löpskolning, intervall- och backträning.

– Vi kommer också att ha fyra långpass i november och så blir det sex kvällar till i vår, säger Johan Eriksson.