Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först i landet med socialt ansvarstagande

Moraföretag kan bli de första i landet att verifiera sin verksamhet med socialt ansvarstagande och hållbar utveckling, med grund i vägledningen ISO 26 000. Under onsdagen var den produktansvarige Ulrika Jupiter, från SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, på Moraparken och informerade om kraven i standarden för Socialt ansvarstagande för Moraföretag.

SP deltar i arbetet med att ta fram en systematisk egendeklaration utifrån ISO 26 000. Den ska vara användbar för alla organisationer och till grund för verifiering och beräknas vara klar till årsskiftet.

Viktoria Nyman och Lena Harkén på Viqma System AB Mora är konsulter inom verksamhetsutveckling.

– Vi fick höra talas om att arbetet med ISO 26 000 var på gång. Eftersom flera företag i Mora sedan några är certifierade i kvalitets och ledningssystemen ISO 9 000 respektive 14 000 så väcktes tanken att de lokala företagen skulle utveckla sig mot nästa nivå.

Enligt Viktora Nyman och Lena Harkén så tar ISO 26 000 in sociala aspekter in i ett ledningssystem.

– För att uppnå trovärdighet krävs att företagen tar ett helhetsansvar som samhällsaktör, framhåller Lena Harkén.

För att få en klar analys av nuläget i samhället är det nödvändigt att företaget ska arbeta med rätt saker och på rätt sätt.

– Hänsyn ska tas till samhällets förväntningar. Att företagen lokalt exempelvis känner ett ansvar för att det egna samhället får både behålla befintliga arbetstillfällen och skapa nya.

Det gör att strategin för arbete med sociala och etiska frågor med hållbar utveckling effektivt länkas till verksamheten och de övergripande målsättningarna.

Viktoria Nyman och Lena Harkén tog kontakt med Moraföretag och av dem var det en handfull som nappade på att delta i ett nätverk för Social ansvarstagande.

Under onsdagen ledde Ulrika Jupiter från SP en inledande utbildningsdag. Där fick företagen en grundläggande kännedom och förutsättningar för att starta sitt eget arbete inom området.

Under hösten väntar en uppföljning av utbildningen där företagen praktiskt arbetar vidare ute på företagen med inlärt material. Det sker under tre tillfällen i så kallade workshops.

Efter att den nya svenska standarden för systematisk egendeklaration av socialt ansvar är klar, förhoppningsvis kring årsskiftet, kan verifieringen dra i gång av de förberedda Moraföretagen.