Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forssaklackskolan i Borlänge testar mobilfria dagar - elever kritiska


Se inslaget från skolan där mobiler är förbjudna


Se expertens syn på problemet


Se inslaget med rektorn och elever "lärandet blir lidande av telefonen"

Ifall elever ska använda mobiler på skoltid eller inte är ett ämne som blir allt mer aktuellt. På Forssaklackskolan i Borlänge har lärare och rektor valt att ha tre dagars mobilförbud för eleverna i maj.
– Grundproblemet är att eleverna störs i undervisningen och att det förekommer kränkningar, säger rektorn Gustaf Malmberg.

TV: Här är skolan som redan har totalt mobilförbud

Att elever använder sina mobiler på skoltid har pågått länge. Utvecklingen av sociala medier och att telefonerna blir mer och mer avancerade har samtidigt gjort dem till ett viktigt, kanske till och med obligatoriskt, inslag i mångas vardag.

– Det första man gör när man vaknar på morgonen är att kolla telefonen. Det är Instagram, Snapchat, Facebook och så vidare. Sen fortsätter man med det i skolan, säger Andi Ibrahimga, en av de drygt 500 eleverna som går på Forssaklackskolan.

I dagsläget får eleverna ha sina telefoner påslagna både i och utanför klassrummet. Det är upp till den enskilda läraren att bestämma vad som gäller. Men generellt sett är det relativt fritt fram. På senare tid har både lärare och rektor dock märkt att det skapar problem. Med stöd från föräldrarådet vill de därför testa på hur det skulle vara om eleverna la undan mobilen några dagar.

– Koncentrationen blir störd under lektionerna. Det blippar, surrar och piper 20 till 30 gånger per lektion. Trenden går inte åt rätt håll och lärandet blir lidande, säger Gustaf Malmberg.

Eleverna på skolan ger blandade åsikter om hur de uppfattar läget.

– Det var svårt att koncentrera sig i början, men det är det inte längre, säger Jacob Charling.

– Mobilen är ju ett hjälpmedel för vissa. Den kan användas som miniräknare. Vissa behöver lyssna på musik när de gör skoluppgifter, säger Abderhamn Mhaemed Omar.

– Ibland kan det vara svårt att hänga med på genomgångar när man håller på med telefonen, säger Andi Ibrahimga.

TV: Sociala medier-experten: Eleverna måste lära sig vett och etikett med mobilen

Men elevernas koncentration är inte hela bakgrunden till att skolan vill ge sig på en förändring. Det finns andra allvarliga orsaker med i bilden. Det händer att elever använder sociala medier för att kränka sina klasskamrater genom att filma eller ta bilder på dem i privata situationer, exempelvis när de står i duschen.

– Konflikter utanför kan också dras med in i skolan via telefonerna. Det är inte sällan vi sitter i olika typer av sociala utredningar och mobbningsärenden där någon blivit kränkt på skoltid och där mobiler varit inblandade, säger Gustaf Malmberg.

Enligt skollagen finns i dag inga regler som säger att elever inte får använda telefonerna i skolan. Däremot får lärare omhänderta dem om de visar sig vara störande eller distraherande. På senare tid har Skolverket fått in ett ökat antal frågor från olika håll i landet om vad som faktiskt gäller på den här punkten.

– Vår rekommendation är att man är tydlig med vad som gäller. Om man vill ha regler med mobilen ska dessa tas fram i samverkan med eleverna, säger Jonas Nordström, rättschef på Skolverket.

Vissa elever som DT pratar med på Forssaklackskolan tycker att idén om att vara mobilfria ett kort period är intressant.

– Man kanske får in mer information i huvudet. Fokus kanske läggs på utbildningen i stället för det sociala. Men det kommer bli svårt, säger Fanny Järnberg.

Men majoriteten av eleverna verkar vara kritiska till om förbudet ska gälla för alltid.

– Det kommer bli möten om att folk vill ha tillbaka dem, säger Andi Ibrahimga.

– De som inte får ha mobiler kanske blir uttråkade och går på andra för att jävlas, säger Abdurlahi Barkhadle.

– Mobiler kan påverka vårt beteende mot varandra. Men vad det gäller fokus tror jag det har mer med läraren att göra än mobilen, säger Alicia Fridén.

TV: Därför inför Forssaklackskolan mobilfria dagar

Kritik kommer också från annat håll. Sociala medier-experten Deeped Niclas Strandh är far till en tjej på Forssaklackskolan. Han menar att mobilen förvandlas till boven i dramat, vilket är fel. Siktet borde i stället vara inställt på att lära eleverna vett och etikett.

– Skolan ska ju göra elever till bra medborgare. Att bara välja den enkla lösningen och inte ta diskussionen bli något som slår tillbaka i slutändan. Ett förbud är så totalt. Mobilen blir sedd som något som inte är vettigt i vår vardag. Diskussionen måste handla om hur vi är mot varandra, säger han.

DT har varit i kontakt med ett flertal högstadieskolor runtom i länet. Majoriteten godkänner mobiler så länge läraren ger sitt medgivande, de används i undervisningssyfte och de inte distraherar andra. Men det finns skolor som har permanent mobilförbud. Ett sådant exempel är Internationella Engelska Skolan i Falun. Sedan starten i augusti 2014 har eleverna fått stänga av sina lurar så fort de kommit innanför skolområdet. Under lektionerna får de lägga dem i lådor i ett skåp som låses av läraren.

– Vi ville skapa lugn och ro så att eleverna använder sin tid på bästa möjliga sätt. Det skapar dessutom en trygghet över att inte kunna bli utsatt för fotografering när man inte vill, säger rektorn Marie Forsberg.

Hon tillägger att hon jobbat som lärare i 20 års tid. Därmed har hon erfarenhet av hur det är att undervisa på platser där mobilerna får användas fritt.

– Det var ett väldigt bestyr innan lektionen skulle börja. Det tog mycket tid av undervisningen. Eleverna tappar fokus och betygen formas därefter, säger hon.

Men mobiler kan ju samtidigt vara ett digitalt hjälpmedel?

– Vi har ju tillgång till datorer och miniräknare, svarar Marie Forsberg.

De elever på Engelska Skolan som DT pratar med medger att det kliar lite i fingrarna då de inte får hålla på med sina telefoner. Men överlag är de positivt inställda till regeln.

– Jag tycker att det är ett bra val, för vi får mer tid att faktiskt umgås med våra kompisar, säger Elsa Åkerström.

– Vi får också plugga mer, säger Amanda Lindow.

Exakt hur hårt mobilförbudet på Forssaklackskolan kommer bli under de tre dagarna i maj är ännu inte bestämt. Resultatet kan leda till ett permanent förbud i någon form.

– Det här är svårt eftersom det är en hårfin gränsdragning mellan elevernas privatliv och skolan. Egentligen är det inte en skolfråga utan ett samhällsbekymmer som flera myndigheter och instanser måste arbeta med, säger Gustaf Malmberg.