Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte smuggla en björn till Norge

Tullen i Idre beslagtog vid en kontroll en björn, eller rättare sagt ett välberett björnskinn med tillhörande björnskalle.

– Björn finns med på den CITES-lista över skyddade djur som inte får föras över gränser utan tillstånd, förklarar Hans Jensen vid tullen i Idre.

Det var vid en ren rutinkontroll som den norska bilen stoppades på väg mot Norge, sedan den passerat tullstationen i Idre. Vid kontrollen återfanns ett björnskinn som var berett samt björnskallen.

– Då nödvändiga handlingar saknades tog vi skinnet i beslag och har inlett en förundersökning för ett misstänkt smugglingsbrott, förklarar Hans Jensen.

När det gäller de djur som finns med på CITES lista är det stränga krav för att få föra dessa över gränser.

– När det gäller björnen så har vi ingen anledning att tro annat än att den är skjuten på lagligt sätt i Sverige. Den var även märkt med ett chip som styrker det, säger Hans Jensen.

Efter utredningen väntar åtal om smugglingsmisstankarna kvarstår och då kan det vackra björnskinnet bli förverkat. Väcks inget åtal kommer det att återlämnas.