Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte lura Arbetsförmedlingen på pengar

Via oriktiga uppgifter och en förfalskad namnteckning försökte mannen i 25-årsåldern från Grängesberg lura till sig 5 440 kronor från Arbetsförmedlingen. Falu tingsrätt dömde mannen för urkundsförfalskning och bidragsbrott.

Annons

Grängesbergsbon var vid det aktuella tillfället arbetslös och genomgick ett arbetsmarknadspolitiskt program via Kompetenstorget i Ludvika. För detta fick mannen aktivitetsstöd för de dagar han närvarade. För att aktivitetsstödet ska betalas ut måste den berättigade fylla i en försäkran om och i vilken utsträckning ha deltagit i aktiviteterna, vilket också ska intygas av anordnaren.

För perioden 14/7– 13/8 2011 lämnade mannen in två försäkringar. I den första fanns inga uppgifter om frånvaro och i den andra angavs åtta dagars frånvaro. I båda handlingarna hade en kvinnlig anordnare skrivit under.

Mannen sa i förhör att han inte kände till försäkran nummer ett, utan att den måste någon annan ha fyllt i. Möjligen en person som hyrde mannens lägenhet i andra hand. Försäkran två sa han sig ha undertecknat, vilken i övrigt att fyllts i av anordnaren.

Den kvinnliga anordnaren uppgav att hon inte skrivit på försäkran ett, bland annat med hänvisning att namnet var felstavat. Rätten ansåg därmed att mannen förfalskat namnteckningen. Dessutom var det personal på Arbetsförmedlingen som vittnade om att mannen själv lämnade in försäkran nummer ett och därigenom försökte få ett större aktivitetsstöd än han var berättigad till.

Tingsrätten kom fram till att mannen skulle dömas för urkundsförfalskning och bidragsbrott och påföljden blev 30 dagsböter á 230 kronor, sammanlagt 13 800 kronor.