Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget om övervinster hotar valfriheten

I debatten om vinst i välfärden har V och S hittat en fråga som de tänker hålla liv i in i nästa valrörelse. Det gör så för att de tror att en majoritet av väljarna tycker så. Det tror inte vi.

Det är en grundläggande marknadsekonomisk princip att ett företag måste gå med vinst för att garantera långsiktig stabilitet. Vinsten är en förutsättning för företagande.

Vi vänder oss emot sättet de argumenterar på. De letar enbart efter dåliga exempel på och generaliserar en hel grupp hårt arbetande människor. Det tycker vi är ett negativt sätt att föra debatt på. Den som på motsvarande sätt skulle välja att lyfta fram exempel på kommunala haverier skulle kunna åstadkomma en lång lista men det är oseriöst att debattera så.

Det som spelar roll är att det finns tydlig statistik över att privata utförare i allmänhet uppvisar minst lika hög kvalitet, ofta högre, och samtidigt introducerar ett nytänkande genom att göra saker annorlunda.

Våra meningsmotståndare bortser från detta och presenterar lösrykta, populistiska åsikter och felaktiga påståenden som fakta.

Vi som är tillräckligt gamla minns när vänsterrörelsen genom så kallade löntagarfonder ville förstatliga stora delar av näringslivet. Vi ser en parallell i diskussionen om vinster i välfärden. Precis som då tror vi inte att staten ska vara allt för klåfingrig inom det privata näringslivet i välfärdssektorn. Det måste vara kvaliteten, inte driftformen eller vinstuttaget, som är det avgörande.

Där kan samhället, precis som i alla andra branscher, sätta upp ett tydligt ramverk som säkerställer kvalitet och förhindrar missbruk eller kriminalitet. Samma villkor måste gälla alla, oavsett om verksamheten bedrivs i kommunal eller offentlig regi.

Privata utförare inom skola, vård och omsorg öppnar upp för alternativa arbetsgivare inom kvinnodominerade yrken. Dessutom är vi övertygande om att privata vård- och skolföretag är nödvändigt för en levande landsbygd.

S och V hävdar att nio av tio är emot vinster i välfärden. Vi tror att det beror på hur man ställer frågan. Privata alternativ i Falun som Falu vårdcentral, Förskolan Talento, Engelska och Söderbaumska skolorna är populära alternativ.

Den som accepterar retoriken om övervinster accepterar också nedläggning av dessa verksamheter. Nedläggning av vårdcentraler och skolor är frågor som verkligen berör människor. Det är sådana frågor partier förlorar val på. Därför kanske vi borde vara tacksamma för att V och S driver frågan så hårt.

Men det är vi inte eftersom det i slutändan är vanliga människor som drabbas.

I stället för att attackera den valfrihet människor värdesätter högt vill Centerpartiet säkerställa en hög kvalitet i välfärden genom nationella kvalitetskrav och en skarpare tillsyn. Inte svartmåla en hel bransch så som nu sker.

Joakim Storck

Kommunalråd (C)

Fredrik Adolphson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel