Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Lättare få skjuta varg

Skyddsjakt på varg föreslås förenklas och högre ersättning utgå till drabbade av vargangrepp, enligt Vargkommittén som i dag presenterar sin utredning.

I en debattartikel i SvD skriver ordföranden Peter Egardt att vargpolitiken länge varit alltför antalsfixerad. Han skriver inte hur många vargar som bör finnas, och att det är orimligt att riksdagen fattar beslut om det.

Dagens cirka 400 vargar utgör ett hot reellt mot fäboddrift, får- och rennäring, skriver han.

Kommittén anser att den nu stoppade licensjakten kan tillåtas – om vargstammen blir tillräckligt livskraftig.

Innan licensjakt blir aktuell bör bara skyddsjakt tillåtas med undantag för genetiskt värdefulla djur. Med förenklade regler ska det gå snabbare att få tillstånd för skyddsjakt när varg dödat tamdjur.

Enligt förslaget ska länsstyrelserna besluta om skyddsjakt.

Enligt Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, fungerar förslaget som kompromiss:

– Det är klart att alla organisationer kommer nog att ha synpunkter på det här, men man kan vara överens om den spelplan som ska gälla framåt, säger han till Ekot.

Vargkommittén, som består av representanter för nio organisationer – jägarorganisationer, fäbodbrukare, lantbrukare och miljöorganisationer – tillsattes av regeringen för två år sedan i avsikten att fungera som ett "forum för vargfrågor". Kommittén ska även föra en dialog, som det heter, om hur de stora rovdjuren påverkar samhällsekonomin i glesbygden.

Tidigare i år enades kommittén om en gemensam åsiktsförklaring om vargpolitiken, att vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus. Fast exakt vad detta innebär sades aldrig och det är välkänt att jägarna och miljöorganisationerna står långt från varandra när det gäller frågan om hur stor vargstammen bör vara.

– Jag tycker att det är jättebra att vi får en enklare hantering av skyddsjakten. Det är en nödvändighet, så att människor kan skydda sina tamdjur och sin egendom, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.
Han anser att det nu är jätteviktigt att regeringen tar tag i frågan, det behövs en långsiktig politik på området, säger han.
– Vi har ju levt nu under flera år i något sorts vakuum, där vi inte har kunnat förvalta vargstammen på ett bra sätt och det här är ohållbart.

– Som det är i dag så finns det mycket kritik mot att skyddsjaktbeslut tar väldigt lång tid, vilket innebär att beslutet i realiteten inte får någon effekt för vargen, säger Peter Egardt, ordförande för Vargkommittén, till TT.
Enligt förslaget ska skyddsjakt beviljas vid första angrepp på frigående djur inom fäbodbruk, rennäring och på skärgårdsöar. Undantag ska göras om det rör sig om dokumenterat genetiskt värdefulla vargar.
– I alla andra fall vill vi också ha förenklade beslut, säger Peter Egardt.
Förslaget ska överlämnas till miljöminister Lena Ek under förmiddagen.

Vid en pressträff konstaterar Peter Egardt att vargarna i Sverige ökar och sprider sig, och att allt fler människor berörs av vargen. Debatten kring vargen har också varit väldigt infekterad och han nämner en rad aspekter till det, bland annat att den utgör ett reellt hot mot lantbruksnäringen.
– Djurhållare och jägare känner att de inte kan påverka sin situation, säger Peter Egardt.
– Många har också konstaterat att politiken har varit otydlig.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson säger i en kommentar att partiet tar oron för varg och andra rovdjur som finns runt om i Sverige på stort allvar.
"Vi menar att djurägare inte ska behöva ställas inför fullbordat faktum innan man har rätt att agera gentemot rovdjur. Då har skadan redan inträffat och tamdjur har skadats eller dödats. Skyddsjakt ska kunna användas i förebyggande syfte, givetvis förutsatt att det inte handlar om genetiskt starka djur som är viktiga för stammen", säger Anders W Jonsson i ett pressmeddelande.

När gynnsam bevarandestatus av vargen, och ett antal andra kriterier, har uppnåtts så ges även möjligheter till licensjakt.
Exakt vad gynnsam bevarandestatus innebär är dock inte helt utrett ännu.
– Jag har sagt att det ska vara möjligt med licensjakt när gynnsam bevarandestatus har uppnåtts, säger Peter Egardt.
Han anser att debatten i vargfrågan har varit onödigt hätsk.
– Jag är övertygad om att när de förlag som jag kommer med genomförs då får vi mycket mer lugn och ro.

Vargkommittén redovisar nästan 40 förslag. Förutom förenklad skyddsjakt och högre ersättning till drabbade handlar det även bland annat om skadeförebyggande åtgärder, begränsning av illegal jakt samt resurser till ansvariga myndigheter.
"Regeringen tillsatte kommittén i syfte att skapa en mötesplats för organisationer som företräder intressen som på ibland vitt skilda sätt påverkas av rovdjurens och framförallt vargens närvaro i landet. Jag är övertygad om vikten av att det i en fråga som denna finns en möjlighet att samlas för att samtala över intressegränserna och jag vill tacka utredaren och organisationerna för allt det arbete som kommittén har utfört", säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.
Betänkandet ska nu behandlas vid ett möte med olika remissinstanser och sedan behandlas i regeringskansliet.

(TT)