Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolebygge dyrare än beräknat

Bygget av ny förskola i Källberget blir två miljoner kronor dyrare än beräknat enligt den senaste ekonomiska prognosen.
Det ekonomiska överdraget är bara en av alla de minusposter i budgeten som kommunen måste analysera ordentligt inför nästa fullmäktigemöte.

Vid fullmäktiges möte i måndags gjorde tf ekonomichef Göran Wigert en muntlig genomgång av det ekonomiska läget i Leksands kommun och en prognos om var man beräknas hamna när året är slut.

Tack vare engångsutbetalningar av så kallade AFA pengar (återbäring på kommunens avtalsförsäkring) samt aktieutdelning i Dala Energi är prognosen att budgeten för 2012 slutar på plus.

Men det finns ändå många minusposter som måste åtgärdas.

Sommarens skyfall kostade till exempel kommunen 700 000 kronor extra och den havererade fjärrvärmepannan i Siljansnäs innebär ytterligare en miljon kronor minus och kollektivtrafiken kostar 400 000 kronor mer än beräknat.

Vidare har kostnaderna för hemtjänsten dragit iväg och trots ett extra bidrag på 5 miljoner kronor går utskottet för vård och omsorg 10,8 miljoner back.

Dessutom pekar Göran Wigert på det faktum att byggnationerna i Leksand har en tendens att hela tiden bli dyrare än beräknat.

– Jag kan till viss del förstå att det tillkommer kostnader när man renoverar och bygger om gamla byggnader.

– Men att förskolebyggena Nyckelpigan i Insjön och Källan i Källberget drar över budgeten är mycket oroande och det måste vi titta noga på.