Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolan bara för allergiker

Annons

- Personalen är helt otrolig som håller koll på alla barn och deras specifika behov, säger Sara Haldosson och Emma Lindberg, två av de föräldrar som har barn vid Humlan.

Både medicinering och noggrann koll på vad som stoppas i munnen finns bland personalens arbetsuppgifter.

- Alla som jobbar vid Humlan är helt underbara. Med de allergier som mina barn har skulle de inte kunna vara på ett "vanligt" dagis, säger Sara som har sönerna Ludvig, 6 år, och Alvin, 3 år, vid Humlan.

16 platser fördelat på 3,5 tjänster finns vid Humlan som har hela Borlänge kommun som upptagningsområde.

- Trots det är efterfrågan väldigt ojämn och är platserna inte fyllda tar vi också in barn utan allergiproblematik, säger Eila Nord, rektor för förskoleverksamheten i Skräddarbacken.

Vissa kriterier måste ändå uppfyllas hos de familjer som vill ha plats vid Humlan.

- Barnen ska komma från djurfria hem, ingen i familjen får vara rökare och bara lågparfymerade produkter får användas i hemmen, berättar Eila Nord.

Att även allergifria barn erbjuds platser är ändå något som oroar Sara Haldosson och Emma Lindberg. Båda har de ettåriga döttrar med allergier och kommer under året att behöva platser i barnomsorgen.

- Jag står i kö för en plats från mars men vet inte hur det blir då platserna nu fyllts upp med "friska" barn, säger Emma.

Även Saras dotter Ingrid är i behov av en plats från augusti men i det fallet ser ut att kunna lösas genom att äldsta sonen Ludvig samtidigt tar klivet upp till en förskoleklass.

- Det är inte något som de behöver oroa sig för. Föräldrar till barn utan allergiska problem vid Humlan får alltid information om att ett byte av förskola kan bli aktuellt om barn med allergier behöver platsen, säger Eila Nord.

Samma besked ger även Christina Trädgårds, handläggare av brnomsorgsplaceringar hos Borlänge kommun.

-Jag känner inte till att någon ska ha nekats en plats vid Humlan om behov funnits. Sammanlagt har vi 72 platser vid avdelningarna i Skräddaren så om någon måste byta från just Humlan så försöker vi alltid att lösa det inom de egna avdelningarna, säger Christina Trädgårds.

Fakta: Allergidagiset Humlan

Tillhör förskolan Skräddaren i Skräddarbacken, Borlänge.

Har fyra avdelningar med sammanlagt 72 platser.

Vid allergiavdelningen Humlan finns 16 platser.

Humlan är Borlänges enda allergiavdelning och har därför hela kommunen som upptagningsområde.

För att få en förskoleplats vid Humlan krävs att föräldrarna skriver ett kontrakt där de förbinder sig att:

•Ha ett djurfritt hem.

•Ingen i familjen är rökare

•Använda lågparfymerade produkter