Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola satsar på föräldrarmöte med mingel

Föräldramöte på förskolan Kometen i Jakobsgårdarna är inte som andra föräldramöten.
Träffen beskrivs nu som ett festligt mingel som många ser fram emot.
– Det här känns mer meningsfullt, säger Kristin Sundström, förskollärare.

Förskolan Kometen på Jakobsgårdarna har runt 100 inskrivna barn på de sex avdelningarna, men till föräldramötena kom det tidigare endast runt 20 föräldrar.

– Vi hade ett mer traditionellt möte där man satt ner och lyssnade, men vi tyckte inte att vi fick fram det vi ville, säger Ulrika Eriksson-Norberg, förskollärare.

För fyra år sedan började man förändra sättet att mötas. Sedan tre år tillbaka har mötet ett helt annat upplägg och närvaron har ökat stort. Till årets föräldramöte kom runt 60 föräldrar.

Det nya sättet innebär att föräldrarna, efter en kort gemensam introduktion om läroplanen och förskolans arbetssätt, får informationen på olika stationer. På alla stationer finns pedagoger som berättar om verksamheten. På årets stationer fanns exempelvis förskolechefen, utvecklingsledaren och modersmålslärarna på plats för att informera och svara på frågor.

Föräldrarna kunde också se en utställning om skolans temaarbete och läsa läroplan och likabehandlingsplan. På en av stationerna fanns praktisk information och en annan handlade om traditioner, här fick föräldrarna måla och rita en tradition som är viktig för dem.

– Jag har gjort bergen och havet i Kurdistan, förklarar Asgar Kheder som uppskattar föräldramötena.

– Det är viktigt att få veta vad de gör om dagarna. Jag vill veta vad de lär barnen, förklarar han.

Föräldrarna får själva gå runt mellan de olika stationerna. En stor del av mötet är också knytkalaset där många bjuder på hemlagade godsaker.

– Det här sättet känns mer meningsfullt. Det uppstår fler möten mellan föräldrar och mellan föräldrar och personal, säger förskolläraren Kristin Sundström.

– Vi vill prata med föräldrarna och mötas. Tidigare var det inte många som vågade ställa frågor, berättar förskolläraren Katarina Lood.

Även föräldrarna gillar de nya mötena som uppstår.

– Man är nyfiken och vill veta vad de gör, men när man hämtar eller lämnar hinner man inte alltid fråga, säger Sahra Barkakle.

– Det är kul att träffa föräldrar och personal och att kunna prata i lugn och ro. På det här sättet är det lättare att ta till sig av informationen, anser Hahbuba Dahir.