Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskning kring farligt trädamm

Slipdamm har virvlat runt i slöjdsalarna i urminnes tider. Nu ska det bli ändring.
På tisdagen fanns professorer från Högskolan Dalarna samt representanter från ett finskt slippapperföretag vid Leksands gymnasium för att filma och mäta mängden slipdamm i luften.

Annons

Gymnasieeleven Olle Joon slipade på plankbiten. Vid dator och filmkamera Högskolan Dalarnas professorer Gunnar Rosén och Ing-Marie Andersson. Det framkommer att Högskolan även har ett nära samarbete med Haraldsboskolan, Falun.

Gymnasiets lärare vid hantverksprogrammet och tillika skyddsombudet Marcus Andersson menar att det handlar om att minimera trädamm i luften till gagn för både elever och lärare.

Det visar sig att Olle Joons slipning med vanligt sandpapper skapar en hel del trädamm. Det finns bot. Bra utsug och ett nytänkande på slippapperssidan gör underverk. Alltihop visas överskådligt via datorns staplar och rörlig film.

Marcus Andersson tycker högskolesamarbetet är toppen. Vad gör man inte för att minska trädammet i slöjdsalen. Trädamm som många gånger skapar irritation på hud och ögon.

Högskolesamarbetet vill visa på både lösningar och åtgärder.

– Det finns gränsvärden för damm, säger Ing-Marie Andersson.

Man bör undvika trädamm. Det kan framkalla sjukdomar som både cancer och KOL.

Rätt arbetssätt och rätta verktyg ger klara resultat. Arbetsmiljön blir bättre. Högskolan Dalarna har även kollat dammförekomst i sten-, plast- och läkemedelsindustri.

I slöjdsalarna cirkulerar tidvis enorma mängder trädammpartiklar. Rätt slippapper och rejält utsug rensar luften rejält. En bra arbetsmiljöåtgärd, menar Marcus Andersson, och det bästa av allt. Eleverna får insikt i arbetsmiljöproblematiken. Kunskap de kan föra med sig i framtida praktik-och yrkesliv.

Annons