Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskarhjälptill snabb start

Ett diskbråck satte stopp för förra säsongen.
Men nu är Moras Michael Forslund tillbaka i skicrosslandslaget på allvar.
– Det är dags att kliva upp på pallen.

Bäst hittills är en sjätteplats i Tyskland för två säsonger sedan.

– Jag har två toppåttaplaceringar hittills och en pallplats börjar kännas väldigt nära nu, säger han iför sin sjunde säsong som skicrossåkare.

Han har visat fin form under försäsongen, efter att ha börjat träna fullt ut i juni efter sin skada.

– Man tränar och tränar och tycker att man blir bättre. Men alla blir bättre och konkurrensen ökar något fruktansvärt.

För att möta den har svenska landslaget tagit forskare till hjälp, från Sverige och Danmark. Farmför allt har laget tränat på starter och letat vägar för att komma snabbare ur grindarna.

– Vi har haft professorer som kollat rörelsemönstret och vad som krävs för en bra start. Vi tror att vi hittat fram till de små nyckelpunkter, vissa moment, som är viktigare än andra. Testerna visar bra resultat jämfört med förra hösten.

Varför är starterna så viktiga?

– Det är så jämnt mellan åkarna och alla åker bra skidor. Då blir starterna avgörande och det är svårt att åka om den framför om han inte gör något fel.

Och det krävs forskare för att få till det?

– Ja. Allt vi gjort finns på 40 A4-sidor och det är lättare att läsa siffror på vad vi gjort än att försöka se vad man gör genom att titta i en kamera.

Skicrosslandslaget har haft möjlighet att träna starter inomhus hela försäsongen. Lägg därtill ett par läger. Det senaste just nu i Österrike dit laget for direkt efter Skidforum i Solna i går eftermiddag.