Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskar på värsta HVDC-kabeln

Stiftelsen för Strategisk Forskning ger 16 miljoner kronor till KTH-forskaren Ulf Gedde som ska använda pengarna till forska om en HVDC-kabel som högst effektivt och miljövänligt klarar av att överföra el från solcellsparker i Sahara till Europa.

Ulf Gedde, professor i fiber- och polymerteknologi vid KTH, forskar på att ta fram en högspänd likströmskabel (HVDC-kabel) som tål högre spänning än dagens 320 kilovolt som ABB använder ide stora tyska vindkraftsprojekten till havs och i markkabeln i Sydästlänksprojektet

– Mer specifikt handlar det om att ta fram en nya isolationsmaterial för nästa generation av HVDC-kabel, för kravet på isoleringen ökar nämligen när electricitet ska färdas långa avstånd. Kablar som klarar långa avstånd är i sin tur en vinst för miljön och energiförsörjningen, eftersom det då blir lättare att till vara på goda förnyelsebara energikällor, som solcellsparker i Sahara skriver Stiftelsen för Strategisk Forskning i pressmeddelandet.

Ulf Gedde kommer att utveckla nanokompositer med molekyler och tillsätta ämnen som ökar materialets stabilitet och isolerförmåga.

Kravet för att få stödet är krav på hög vetenskaplig kvalité och strategisk relevans. Strategisk relevans innebär att forskningen skall kunna nyttiggöras inom svenskbaserad industri och samhälle inom 5-15 år efter avslutat projekt.