Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försiktig optimism för skjutfältsbranden

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Den stora branden på Älvdalens skjutfält har inte spridit sig något mer och från luften har enbart två brandhärdar kunnat iakttagas. Det uppger räddningsledningen på torsdagsförmiddagen, då även den avstängda vägen 1061 öppnades på nytt för trafik.

Annons

Det som har skett är att den norra begränsningslinjen har kunnat hållas och räddningstjänst och militär har också kunnat gå 25 meter över gränsen för att på så sätt få en större marginal.

Att enbart två öppna lågor kunde iakttagas kan bero på att det dels är mycket rök i området och dels att hela området inte kan inspekteras på grund av risken för explosioner från granater, något som skedde tidigare under morgonen.

Samtidigt är väderprognoserna nu betydligt bättre med mindre vind och lite högre luftfuktighet för det kommande dygnet.

Under onsdagsförmiddagen deltog fem helikoptrar i släckningsarbetet och efter lunch väntas ytterligare tre helikoptrar, så då deltar sammanlagt åtta helikoptrar i släckningsarbetet. Det plus mängder av räddningspersonal från hela mellan Sverige.

Under onsdagen stängdes väg 1061 mellan Särna och Lillhärdal (i Härjedalen), närmare bestämt mellan byarna Kryptjärn och Haftorsbygget, av på grund av storbranden. På torsdagsförmiddagen öppnades vägen på nytt.