Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försämringar skapar ingen rörelse

Annons

Att göra försämringar i Lagen om Anställning det vill säga Las, leder inte till att ungdomar lättare får jobb. Att som Centerns ungdomsförbund gör, att påstå att "den 45-åriga Greta inte törs prova ett annat yrke på grund av hårda Las-regler". De har troligen inte talat med "Greta" som troligen även har en familj att tänka på. Det handlar snarare om en otrygghet på arbetsmarknaden med korta och upprepade visstidsanställningar, försämrade regler i a-kassan med låga ersättningsnivåer och försämrade förutsättningar för studier på grund av färre studieplatser.

Att då dessutom överlåta till arbetsgivaren att fritt välja sin personal vid uppsägningar ökar denna osäkerhet. Vem får gå och vad är det som avgör att just den personen får gå? Vad säger att "Lisa 22" får anställning? Hon kan ju bli gravid! Eller vad säger att hon får vara kvar, hon är ju gravid? Nej, det är inte försämringar av våra försäkringar vi ska ha, det skapar inte rörelse på arbetsmarknaden. Men trygga människor gör det. De vågar "hoppa".

Monica Enarsson

IF Metall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare