Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Församlingen erbjuder drop in-vigslar och dop på Alla hjärtans dag

För de som vill knyta hymens band på ett snabbt och smidigt sätt erbjuder Säterbygdens församling både drop in-vigsel och drop in-dop.
– Vi hoppas att många tar chansen, säger Mattias Rådbo.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

På självaste Alla hjärtans dag, söndagen den 14 februari, hoppas Säterbygdens församling att många människor tar fasta på denna kärlekens dag och passar på att gifta sig i Säters kyrka.

– Vi kommer att ha drop in-vigslar och drop in-dop. Givetvis kan man göra båda delarna, om man så vill, säger Mattias Rådbo, vikarierande kyrkoherde i Säterbygdens församling.

– Och även vuxna kan döpa sig, såklart, inflikar Anna Dellerhagen, nybliven kyrkvärd i Säters kyrka.

– Jag har döpt människor från tre månader upp till 93 år, tillägger Mattias Rådbo.

LÄS ÄVEN: DT livesände från drive in-vigslarna på Classic Car Week i Rättvik i somras.

Det är just Mattias och Birgitta Lagerqvist som kommer att förrätta alla vigslar och dop denna dag.

– Och vi kan ha ett dop i sakristian och en vigsel i kyrkan samtidigt, för att folk inte ska behöva vänta så länge. Detta är ett sätt att viga sig i all enkelhet. Vi erbjuder möjligheten att få uppleva en av livets största höjdpunkter på ett smidigt sätt, i lugn och ro, säger Mattias Rådbo.

De som vill gifta sig denna dag får prata lite med någon av prästerna inför vigseln. Församlingen tar emot önskemål på psalmer.

– Annars har vi några psalmer som förslag. Detsamma gäller bröllopsmusiken. Det blir en enklare ceremoni som inte behöver ta mer än 5-10 min. Vi viger alla, kvinna och man, man och man eller kvinna och kvinna. Dock måste en av de två som gifter sig vara medlem i Svenska kyrkan, säger Mattias Rådbo.

– Och kyrkan står för vittnena, så man behöver inte ha med sig några vittnen om man inte vill, säger Anna Dellerhagen.

Behöver man ha med sig något speciellt till drop in-vigseln, förutom sin partner?

– Det enda som man behöver ha med sig är en hindersprövning från Skatteverket som visar att man inte är gift redan och att man inte är nära släkt med varandra. Det kan dock ta ett par veckor att få ut en hindersprövning, säger Mattias Rådbo.

LÄS ÄVEN: Mattias Rådbo vikarierar som kyrkoherde i Säter.

Efter akterna bjuder församlingen på doptårta och bröllopstårta i församlingshemmet Coriandergården.

– Det här med drop in har skett tidigare inom Säterbygdens församling, men detta är första gången som vi gör detta här i Säters kyrka. Vi hoppas att så många som möjligt nappar på detta och tar den här möjligheten, säger Mattas Rådbo.

– I dag är det många som drar sig för att gifta sig eftersom det kan bli dyrt, speciellt om man dessutom vill ha en stor fest. Samma sak med dopet. Genom detta kan vi erbjuda en enklare ceremoni. Man kan komma helt själva eller ha med sig de som man vill som besökare, säger Anna Dellerhagen.

Möjligheten till Drop in-vigsel och drop in-dop finns mellan klockan 10 och 18 på Alla hjärtans dag. – Kyrkvärdarna och kyrkomusikerna kommer att dela upp sig under dagen. Jag och Birgitta Lagerqvist kommer dock att köra hela dagen, från 10 till 18.

Hur många vigslar och dop hoppas ni få förrätta denna dag?

– Jag har varit med och arrangerat detta tidigare, i Gagnefs kyrka, och min erfarenhet säger mig dels att brukar komma fler än vad man tror. Fördelningen mellan antalet dop och bröllop brukar vara ganska lika och de allra flesta brukar komma direkt när det börjar, alltså vid 10-tiden, säger Mattias Rådbo.

Läs fler nyheter från Säters kommun.