Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringstvist om skadad häst

Travhästen B.B.S. Cleorino blev påkörd av en lätt lastbil och skadades. Ägaren Kiriakos Mitros har sedan dess tvistat med bilens försäkringsbolag om ersättningen för hästens skador.
– Det har blivit en riktig långbänk, säger Kiriakos Mitros.

Kiriakos Mitros har tränat travhästar sedan 1967. Han har bott i Dalarna i snart 30 års tid och fött upp hästar på gården i Ingarvshyttan.

– Men jag är på väg att lägga av. Jag blir pensionär snart, säger Kiriakos.

För närvarande har han tre hästar på gården, en av dem är snart sexårige B.B.S. Cleorino, som dock Mitros varken har kunnat träna eller tävla med de senaste två åren.

– I december 2010 blev han skrämd av ett par skoteråkare som åkte olovligen över mina åkrar. Han skenade ut på vägen och blev då påkörd av en lätt lastbil. Smällen tog högt upp på hästen, över bogbladet, och han har inte fungerat som han ska sedan dess, säger Kiriakos Mitros.

Två veterinärer har tittat på hästen efter olyckan. Kiriakos fick först rådet att låta hästen vila ett tag, men när han försökte börja träna igen gick det inte. I sitt utlåtande har en av veterinärerna redogjort för de skador som B.B.S. Cleorino har.

"Jag misstänker att det finns ett starkt samband med att dessa problem uppkommit efter olyckan. Jag misstänker att hästen kan ha fått en revbensfraktur på vänster sida vid påkörningen. (...) Jag ser inte någon framtid som travhäst med dessa problem", skriver veterinären Lars Åslund som även har lämnat ett tilläggsutlåtande där han drar paralleller mellan detta fall och ett tidigare fall där en häst blev påkörd av en bil.

"När hästen hade slaktats och obducerats upptäcktes en revbensskada på den sida som hästen hade blivit påkörd, denna skada bedömdes vara orsaken till att hästen hade de uppkomna rörelseproblemen. Detta (B.B.S. Cleorino) kan vara ett liknande fall", skriver Lars Åslund.

Kiriakos Mitros har fått B.B.S. Cleorino värderad till 50 000 kronor och har försäkrat hästen i Agria till samma summa.

– Men Dalarnas Försäkringsbolag, som bilen som körde på hästen var försäkrad i, har erbjudit mig ett förlikningsavtal där jag ska få halva summan, 25 000 kronor, i ersättning. Det har blivit en riktig långbänk av detta och jag har nu begärt ersättning av Dalarnas för hela försäkringsbeloppet, samt för uppställning av hästen. Jag går ju back varje dag som jag inte kan tävla med honom, säger Kiriakos Mitros.

Det senaste han hörde från försäkringsbolaget var att bolagets juristavdelning skulle återkomma till honom i mitten av augusti.

– Men det är ju över en månad sedan. Det här handlar inte om pengarna, jag blir mest irriterad över att de inte hör av sig till mig, säger Kiriakos Mitris.