Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan: Kommunen kan erbjuda samma tillsyn

– Den personliga assistansen är densamma oavsett om det är försäkringskassan eller kommunen som svarar för den. Det är viktigt att förstå det, säger Jörgen Ekdahl, chef för försäkringskassans handikappenhet.
Den omdiskuterade 20-timmarsgränsen handlar bara om vem som rår om plånboken menar han.

Annons

Jörgen Ekdahl påminner om att när LSS (Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade) stiftades bedömdes att den kommunala bördan blev för tung.

– Då tyckte man att de allra svåraste fallen skulle staten via försäkringskassan ta hand om.

Även om nu Jörgen Ekdahl tycker det är helt okej att försäkringskassan utsätts för kritik betonar han ändå skillnaden mellan "kundens" grundläggande behov (det som rör hygien, på/avklädning, måltider, kommunikation och som kräver ingående kunskap om individen) och det totala behovet av hjälp.

Han tillägger att det besked som skickas från försäkringskassan först och främst är ett förslag till beslut.

– Därefter har man alltid två veckor på sig att komma med synpunkter, som handläggaren ska utvärdera och bedöma innan denne överlämnar ärendet till beslutsfattande instans.

Enligt Jörgen Ekdahl ska den processen ta ett par dagar. Därefter skickas beslutet tillbaka till kunden som, om denne upplever beslutet som felaktigt, får vända sig till försäkringskassan och begära en omprövning.

– Jag är inte helt säker, men en omprövning hos oss kan ta cirka sex veckor.

Om vederbörande anser att omprövningen inte ledde någon vart kan beslutet överklagas till förvaltningsrätten.

Men om nu försäkringskassan har bedömt att de grundläggande behoven är mindre än 20 timmar i veckan, blir inte det en måttstock även för den kommunala bedömningen?

– Kommunerna har ingen specifik tidsgräns, och det finns ingenting som hindrar att kommunen erbjuder samma antal tillsynstimmar som man haft tidigare.

Klart står dock att även hos försäkringskassan upplevs 20-timmarsgränsen som ett bekymmer.

– Ja, vi har därför vänt oss till regeringen med en begäran om att försäkringskassan tar ansvar för hela kedjan.