Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre LIF-spelarens vassa kritik mot klubben: "Kunde tagit mer ansvar"

Den förre Leksandsspelare Alen Bibic gästade Sportens studio inför den sjätte kvalmatchen i Tegera Arena. Där kritiserade han sin förra klubb och berättade varför han inte valde att återvända till Leksand.

Du förlängde nyligen med Rögle, du trivs bra i den klubben?

– Trivs jättebra. Stack först till Almtuna efter att jag inte fick vara kvar här, så tog Rögle upp mig och min bror. Föreningen har verkligen utvecklat oss som spelare, både mig och min bror. Det är en hockey som till en början som var lite obekväm för mig och min bror, det är mycket skridskoåkning, vi ska alltid försöka hitta ett blad. Men det har också varit utvecklande för oss spelare. Så vi har verkligen utvecklats i den klubben och känner att vi kan utvecklas ännu mer. Det är en jättebra klubb att utvecklas i faktiskt.

Det var aldrig aktuellt för dig att komma tillbaka till Leksand?

– Leksand är alltid ett alternativ, inget snack om saken. Det kommer det nog alltid att vara också. Men någonstans får man också förstå att varje individ har som mål att spela så högt upp som det går. Mitt mål är såklart att spela i SHL just nu och jag trivs jättebra i Rögle. Och Leksand är ett allsvenskt lag fortfarande.

– Men sen får man inte heller glömma att Leksand en gång i tiden skickade bort både mig och min bror, medan Rögle tog hand om oss. Så, det är alltid ett alternativ men Rögle var förstahandsvalet.

Finns det någon besvikelse över att Leksand skickade iväg dig?

– Besvikelse och besvikelse, någonstans blir man alltid besviken. Det blir man ju. Men jag och min bror var kanske inte färdiga SHL-spelare då. Men man önskar kanske att klubben kunde ha tagit mer ansvar kring sina spelare då. Kanske veta att de här kan bli SHL-spelare på sikt och utvecklat oss och jobbat med oss individuellt.

– Det är där jag tycker att Leksand borde förbättra sig lite mer. Att ta hand om sina egna produkter. Vi var ju ändå ett antal spelare som vann guld där med Leksands J20 och det är många som spelar, Hansen i Skellefteå, mig där nere och några borta i NHL. Det är många som är uppe där. Jag menar, man måste lära sig att ta hand om sina egna spelare bättre för att kunna bygga en bra organisation på sikt.

Det såg ut som Leksands skulle satsa på dig och din bror, men sen försvann ni bara efter någon månad, fick ni någon förklaring till det?

– Någon rak förklaring sådär, fick vi väl inte egentligen. Det var mer att man fick veta att man inte höll på den nivån. Sen när man lånade ut mig till exempelvis Almtuna så var det inte jättemycket feedback heller, att man kontaktade mig och så.

– Det var jag rädd för till exempel när Rögle lånade ut mig hit(Leksand), att det skulle bli lite samma sak. Men det blev helt tvärtemot. Anders "Masken" Karlsson i spetsen tog verkligen kontakt med mig, pratade med mig, hade feedback och poängterade att jag skulle tillbaka dit och att de trodde på mig. Jag har inget emot att man kanske lånar ut spelare på så sätt, men då handlar det om att veta att den spelaren måste utvecklas. Ge han feedback, prata med honom och att han kan känna att någonstans kan han komma tillbaka.

Är inte Leksand lika proffsiga som Rögle?

– Leksand är en jätteproffsig klubb. Det är det faktiskt. Även på SHL-nivå. Men just det här att ta hand om sina egna juniorer, att kunna utveckla spelare till att bli SHL-spelare, det är där jag tror att man kan jobba mer på i Leksand.

– Man får fram bra juniorer, men det kan ändå bli att man tar in någon utifrån i stället för att ge sin junior lite mer chans. Helt plötsligt kan junioren bli en stjärna i SHL eller i ett annat lag, kanske till och med borta i NHL. Så någonstans måste man lära sig att förvalta vissa oslipade diamanter. Jag förstår att man inte kan ha spelare över 20 år, men ge han ett antal år och kolla ifall han kan spela. Någonstans måste man kolla på hur individen är, är han beredd att lägga ner det arbetet för att bli en bra hockeyspelare? Då kanske man ska ge han lite mera tid.

LÄS OCH SE MER:

Jon Knuts om SHL-drömmen – och omdiskuterade tacklingen: "Det är domarnas jobb"

Jonas Frögrens rörande ord om Leksandspubliken och sista hemmamatchen: "Ingenting är omöjligt i LIF"

Bäckström: ""Sheriffen" styr det här – det börjar bli otäckt nu, Modo!"

Smärttröskeln avgör om Jon Knuts kan spela den avgörande matchen