Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre Leksands- och Morajunioren föll en meter – tvingades amputera foten

Förre LIF- och MIK-junioren var på hockeyresa i Ungern. Men ett litet hopp från en mur på en meter förändrade allt. Björn Jonsson från Älvdalen landade illa och tvingades amputera sin ena fot.
– Jag vill kunna stå på skridskorna igen och åka ut på isen, säger 22-årige Björn Jonsson till Sporten.

I slutet av november förändrades Björn Jonssons liv totalt.

Den 22-årige hockeyspelaren spelade tidigare med Leksands J18 och Moras J20. De senaste åren har han spelat med moderklubben Älvdalens HC. Vid sidan av det åker han runt med ett norskt hockeygäng och spelar turneringar ute på kontinenten.

Den här gången var olyckan framme.

Den 27 november hoppade Björn Jonsson från en mur på en meter och landade illa. En knappt månad senare har han amputerat sin ena fot.

– Jag skulle bara hoppa ner. Jag tappade balansen och skulle parera men jag landade framåtlutad och slog i benet. Det blev en jäkla smäll och jag bröt vänster ben, säger han.

Se även: Här blåser Moraspelarna Hermodsson

Väl på sjukhuset i Budapest missade läkarna att ta en skiktröntgen för att se hur blodet gick.

En dag senare var foten bortdomnad.

Tre dagar senare kom han hem och åkte till Mora lasarett. Även där gjordes bara en vanlig röntgen då plåtarna han hade med sig från Budapest var för dåliga.

– Precis som i Budapest såg man bara frakturen och såg aldrig att ådran var trasig, den som pumpar ner blod i foten, säger han.

Tre dagar gick innan han fick göra sin första skiktröntgen.

– Jag vet inte vad de såg där men det var ingenting de såg då, säger han.

Läs även: Moratränarens osannolika JVM

Nästan en vecka efter olyckan, upptäckte en läkare i Falun via skiktröntgen-plåtarna i Mora att ådran som pumpar blod till foten var trasig.

Det blev dramatiskt och ambulans i hög fart från Mora till Falun för operation.

– För att försöka rädda foten opererade man mig på en gång.

Men operationen misslyckades och nästa bud var att åka till Uppsala för ytterligare en operation.

– Det hade gått för lång tid helt enkelt. Det gick inte att rädda foten. Så jag fick beskedet att åka med ambulans till Uppsala två dagar senare och att operera bort foten dagen efter.

Hur tog du det beskedet?

– Det var jävligt trist. Jag hade 40 grader feber samtidigt så det var alla tankar på en och samma gång. Jag var sjukt trött. Jag hade troligen feber på grund av att foten inte levde. Det var jobbigt. Jag ville bli frisk från febern samtidigt som jag ville ha foten kvar. En läkare sa då, hellre en bra protes än en dålig fot. Och ja, jag får väl börja förstå det.

– Det var helt overkligt. Allt var jobbigt.

Kände du aldrig någon frustration över att läkarna hade missat felet redan från början?

– Jo, jag var väldigt förbannad också. Från början trodde jag bara på ett benbrott. Men då foten var helt avdomnad i flera dagar och med facit i hand så blev jag frustrerad över hur allt hade skötts på sjukhusen.

Björn Jonsson, 22 år, har haft en omtumlande månad bakom sig. Hur framtiden blir vet han inte än – men han drömmer om att få spela hockey igen.

– Första målet är att komma på två fötter och sedan bygga vidare på det och till slut vill jag kunna springa även om jag förstår att det är en bit bort. Jag vill kunna stå på skridskorna igen och åka ut på isen. I alla fall kunna glida.

Hur mår du i dag?

– Efter omständigheterna så mår jag ganska bra. Det går ju upp och ner. Det hjälper mycket att träffa vänner och att ta sig ner till hallen och få tugget därifrån.

Och han har fått ett gigantiskt stöd från hela hockey-Sverige. Däribland startades Björn Jonsson-fonden där man i samband med seriematchen mellan Älvdalen och Orsa startade en insamling. Mer än 30 000 kronor kom in till fonden.

Dessutom har Alen och Almen Bibic i Rögle samt flera klubbar som Mora, Leksand, Örebro, Växjö och Linköping skänkt signerade matchtröjor till fonden som ska auktioneras ut.

– Det är helt sjukt! Helt fantastiskt och det kommer från alla håll, ja hela världen känns det som. Jag har dåliga dagar men med det här stödet så tänker jag att det här inte kan gå dåligt. Det underlättar psykiskt och fysiskt. Jag är sjukt tacksam. Det är så svårt att ta in allt, säger Björn Jonsson.