Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förr bryggdes öl, nu byggs det om

Här bryggdes mörkt öl under 1800-talet.
Nu byggs ljusa lägenheter i huset – det äldsta bevarade av Falu ångbryggeri.
Vi hängde på fotografen som ska ljuga lagom, och träffade första köparen, som fick vara med och bestämma.

TV: Mäklaren berättar om sex nya lägenheter i gamla brygghuset

Det var 1869 som fabrikör Rattsman grundade ett bayerskt bryggeri på tomten. Det lades ner 1974, mot slutet ägdes det av Pripps.

Sedan 1989 finns bostadsrättföreningen Ångbryggeriet i kvarteret, som ligger mellan Åsgatan och Trotzgatan i Falun. Det är en stor förening med totalt 111 lägenheter fördelade på 11 hus i kvarteret Bryggaren. Och nu blir det alltså sex till i gamla brygghuset.

Mäklaren Katarina Söderlund har stämt träff med Kristofer Skog från Djurmo som sedan åtta år jobbar som mäklarfotograf i Falun och Borlänge. Han drog igång firman när han pluggade grafisk teknik i Borlänge. Tidigare har han även arbetat med datasupport och på kabelfabriken i Falun, men numera är det bara foto som gäller.

– Det är lugnare över vintern, dagarna är korta och det gäller att ta vara på dagsljuset. Men särskilt under våren och försommaren är det fullt upp, säger Kristofer Skog som ofta får frågan om han använder vidvinkel, eller till och med fisheye-objektiv.

Han brukar dock använda objektiv med brännvidd på 16 till 35. Någonstans i mitten är lagom.

– Det viktiga är att visa ytan, både exteriört och interiört. Det ska se trevligt och inbjudande ut. En bild är ju aldrig verkligheten. Med för mycket vidvinkel blir det jättestort, det gäller att ljuga lagom.

Det gamla brygghuset ligger inne på gården i kvarteret. De tjocka väggarna ger djupa fönsteralkover, och inne i byggnaden finns valv som ser ut att ha varit magasin för öltunnor.

En av de sex lägenheterna är såld. Nöjd köpare till en tvåa på 78 kvadratmeter är Ulrika Ängman som flyttar med sambon Clas från västra till östra sidan om Faluån. Eftersom paret slog till så tidigt har hon kunnat vara med och bestämma detaljer. Det blev matta köksluckor i stället för blanka och gråmelerat kakel i köket. Särskilt nöjd är hon med de marockanska plattorna i duschkabinen.

– Det här är ett mysigt och fint hus, jag gillar den öppna planlösningen, och uteplatsen, säger Ulrika Ängman.

Ombyggnadsprojektet

Sex nya lägenheter kommer att byggas i Ångbryggeriet under 2017. De kommer att vara mellan 69-149 kvadratmeter stora.

Samtidigt kommer föreningen att bygga ett nytt gym med tillhörande bastu och omklädningsrum.

Bygget blir klart under sommaren 2017. Inflyttning beräknas till september.