Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föroreningar större än beräknat

De förorenade massorna på gasverkstomten i Falun gick mycket djupare än man bedömde i förundersökningarna så runt 10 000 kubikmeter mer förorenade massor än beräknat går till deponi.
Projektet som såg ut att bli 20 miljoner billigare än budgetramen kommer att förbruka hela anslaget på 60 miljoner bedömer projektledaren Berndt Lindström vid Falu kommun.

40 000 kubik bedömde man innan saneringen att projektet skulle omfatta när man satte i gång i maj med att gräva, sanera och återfylla med rena massor.

– Saneringen går bra, men det var mera förorenade massor än vad utredningarna visade. Fram till vecka 45 hade det transporterats bort 43000 kubikmeter massor, varav 33500 till Varggårdstippen på Ingarvet i Falun och 9 500 till Forsbacka. Jag bedömer att vi kommer att ha bytt ut 10000 kubikmeter mer än vi först bedömde när vi är klara, säger Berndt Lindström.

– Vi har haft vädret på vår sida och har just beslutat att förlänga höstens arbete med tre veckor. Om inte tjälen kommer så kommer vi att börja med återställningsarbeten med asfaltering nästa vecka, berättar Lindström.

Under saneringen vid gasverkstomtenhar man har gjort två oväntade fynd, en gammal tjärcistern i betong vid kanten till Myntgatan och resterna från ett glasbruk men de svåraste föroreningarna som sänts för livstidsdepon i Forsbacka blev inte större än man beräknat.

2012 sker återställning och plantering.

– Vi börjar någon gång i maj nästa år med gräsytor och trädplantering, säger Lindström

Hösten 2012 flyttar Södra skolan tillbaka sin verksamhet och det sanerade området är tänkt att utvecklas till mötesplats för hela familjen med skola, park- och fritidsområde.

Saneringen av gasverkstomten finansieras till 90 procent av Naturvårdsverket och Falu Kommun står för resterande 10 procent.

På gasverkstomten bedrev Falu gasverk verksamhet under första hälften av 1900-talet, gasverket revs 1954. Tidigare, under åren 1867–1906, fanns det ett svavelkokeri på platsen. Det är i huvudsak biprodukter från dessa båda verksamheter som förorenade tomten.