Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fornminne förstört efter skogsavverkning

Trots att fornlämningen var utmärkt har den förstörts i samband med avverkning.
– Det händer för ofta för att inte vara satt i system, säger Margareta Wikström vid Naturskyddsföreningen i Dalarna som anmält det hela.

Annons

Det handlar om en fornlämning i nordöstra delarna av Leksands kommun, det så kallade Lungsjöområdet som ligger i både Leksand, Rättvik och Falun.

Fornlämningen består av en så kallad liggmilebotten med rester kvar av kolarkojans spismur samt ett över 100 år gammalt brandfält som i sin tur inrymmer nyckelbiotoper direkt knutna till branden.

Vid avverkningen av skog i området i somras har maskiner kört rakt över kolbotten och blottat kolet samt resterna av kolarkojan - trots att platsen var utmärkt med snitselband märkta med "Kulturmiljövård".

Naturskyddsföreningen i Dalarna har nu anmält det hela till både Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen.

– Skogsbolagen skyller på entreprenörerna som avverkar, men bolagen har ju ändå ansvaret.

– Det händer allt för ofta för att inte vara satt i system, säger Margareta Wikström vid Naturskyddsföreningen i Dalarna.