Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Formellt sett gör de rätt"

Sundbornsborna kan andas ut – toalettvagnen lär av allt att döma bli av.
– Det finns en politisk enighet kring det här, säger trafik- och fritidsnämndens ordförande, Jonas Lennerthson (S).

Annons

Toalettvagnen i Sundborn står redan på plats.

Och i dag väntas Trafik- och fritidsnämnden formellt besluta om ansvaret för kostnaden – då väljer man att gå emot trafik- och fritidsförvaltningens förslag.

– Vi väljer att hantera det lite annorlunda. Formellt sett gör de (förvaltningen) helt rätt och egentligen går vi utanför våra befogenheter, fortsätter Lennerthson.

I grund och botten handlar det om det beslut som togs av kommunfullmäktige för 14 år sedan där byarnas vägföreningar ska ta hand om den typen av kostnader som toalettvagnen utgör.

I gengäld får vägföreningarna ett årligt bidrag för snöröjning samt övrig skötsel av parker och vägar.

Jonas Lennerthson:

– I Sundborn har man gjort ett bra jobb för att hitta en lösning. Det är bra för byn och man tar själv ett ganska så stort ansvar.

Är det rimligt att förvaltningen säger nej till en kostnad på 33 000 kronor för en toalettvagn när man är beredd att betala 150 000 kronor för blomlådorna på Slaggatan?

– I stan är det vår (trafik- och fritidsnämnden) sak att sköta såna saker medan det i exempelvis Sundborn och Svärdsjö är vägföreningarnas, kommenterar Lennerthson och fortsätter:

– I byn väljer man vilken servicenivå man vill ha. Vill man ha en högre nivå än i stan får man betala för det.

– Sedan finns det ett litet glapp i bidragssystemet och i ansvarsfördelningen om vem som gör vad. Det håller vi på och tittar över, svarar Jonas Lennerthson.