Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forkörarna vill köpa Lomviksgården

Älvdalens kommun förbereder nu utförsäljning av ett stort antal fastigheter. En av de fastigheterna är Lomviksgården som sedan 2008 arrenderas av Dalarna Femund forkörarförening.
– Vi har skrivit till kommunen och förklarat att vi gärna vill köpa Lomviksgården, säger Kristina Sundin som är sekreterare i föreningen.

Lomviksgården är en av få riktigt gamla och unika gårdar i nordligaste Dalarna. Den byggdes under åren 1867-1888 av Salmon Jonasson. Lomviken hade då bebotts sedan 1779. Gården övergick sedan i röroshandlaren Engzelius sedan Salmon Jonsson kommit på obestånd. Engzelius dödsbo sålde sedan gården vidare till Stora Kopparberg. Gården arrenderades av bosättare fram till 1972 och kom sedan att stå öde.

1978 skänkte Stora Kopparberg gården till Älvdalens kommun och 1991 blev gården k-märkt.

Den vackra gården stod mer eller mindre övergiven fram till att Dalarana Femund forkörarförening fick arrendera gården 2008. Under 2008 satsade också kommunen 175 000 kronor på att köpa in 11 hektar skog och ängsmark runt själva gården.

När Älvdalens kommun gick igenom kommunens fastigheter uppmärksammades Lomviksgården som en fastighet som omgående kunde säljas.

– Vi håller på och tar fram driftskostnaderna för de fastigheter som idag har föreningar som hyresgäster. När det är gjort så kommer vi att ta kontakt med föreningarna för att erbjuda dem att köpa fastigheterna. Det gäller även Lomviksgården och forkörarföreningen, förklarar Chris-Tina Eriksson på Älvdalens kommun.

Parallellt med arbetet med att ta fram driftskostnader så ska kommunen även att gå igenom vad som här till respektive fastighet. Det för att inte andra byggnader eller markområden än de som avses att försäljas hör till respektive fastighet. Allt för att undvika det misstag som tekniska nämnden gjorde vid försäljningen av SI-gården i Särna då kommunens vattenverk följde med i försäljningen.

– Vi är ingen rik förening, men vi är intresserade av att köpa Lomviksgården och därför har vi skrivit till kommunen för att få ta upp förhandlingar om gården, förklarar Kristina.

Det finns inget upptaget bokfört värde för Lomviksgården, däremot ett underhållsbehov då fönstren måste bytas till en beräknad kostnad av 520 000 kronor.