Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forkörare på väg till Norge

/

Solen sken och det snöade om vartannat på lördagsförmiddagen, man visste inte riktigt vad man skulle tro om vädret.

Annons

Några bekymmer om vädret fanns det dock inte på andra sidan vägen vid affären i Malungsfors. Där gnäggade hästarna, slädar packades och byborna gick runt med kamerorna i högsta hugg för att föreviga årets Forkörare.

Utgångspunkten för årets Forkörare var Malungsfors och på fredag ska de anlända till en gammaldagsmarknad i Straete i Norge. Det är femte gången turen anordnas, andra gången som just den här sträckan körs, och i år är det 13 hästar med.

– Tidigare år har vi varit till Elverum på marknad men för att några lärare och elever från Stiernhöksgymnasiet i Rättvik ska kunna vara med började vi ifjol att köra turen vecka nio när de har sportlov, berättar Lars Thunberg.

Under resans gång kommer Forkörarna bland annat att stanna i Gunhån, Medskogen och Braskerud. Men den första etappen görs mellan Malungsfors och Lima, en resa på ungefär 17 kilometer. Totalt landar turen på omkring 17 mil.

Hur ser föret ut?

– I år är det bra före, i fjol var det bara törsnö så en etapp fick vi lov att byta till hjul. Men i år har det frusit också så det ser fint ut, berättar Lars.

Vad är det bästa med Forkörningen?

– Det är avkopplande och man får tid att samla sina tankar, säger Lars.

Annons