Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förintelsens minnesdag högtidlighölls

Under fredagen var det Förintelsens minnesdag som uppmärksammades på Borlänge kommuns initiativ. I samband med det höll Folkbildningsförbundet en utbildning om invandring och främlingsfientlighet.
– Det är en viktig dag att minnas, säger Patric Hammar.

På fredagen var det 67 år sedan ryska soldater befriade koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Denna dag har sedan 2005 högtidlighållits som en internationell minnesdag över förintelsen.

Många slöt upp på Jussi Björlingstorg där först kommundirektör Åsa Granath höll tal. Sedan läste Britt Nilsson, representant för Samfundet Sverige-Israel, högt ur Anne Franks dagbok.

Alexander Bengtsson, från Stiftelsen Expo, höll tal innan det var dags för Borgarnäskören att sjunga under ledning av Marcus Moszny.

– Det är en viktig dag att minnas. Det är viktigt att belysa vad som hänt så att vi lär oss av historien. Jag tycker det är bra att Borlänge kommun tar initiativet till det här, säger Patric Hammar, organisatör.

Samma dag höll Folkbildningsförbundet, studieförbundens intresseorganisation, heldagsutbildning som en del av kampanjen Typiskt Svenskt. Kampanjen är ett upprop som startade inför riksdagsvalet 2010 där närmare 180 organisationer och kommuner ingår.

På förmiddagen presenterade Martin Ådal från tankesmedjan Fores den senaste forskningen om invandring. På eftermiddagen berättade Alexander Bengtsson om främlingsfientliga grupper.

– Vi finns mycket i Borlänge, Expo är medarrangör till Peace and Love Forum till exempel. Det finns ett intresse att få redskap för att motverka främlingsfientlighet och intolerans, säger Alexander Bengtsson.

Lottie Ryttar och Rikard Rudolfsson, båda handledare på ungdomens hus Cozmoz, tyckte att det var en lärorik dag. Till sin verksamhet berättar de att de kommer ta med att de behöver mer fakta och måste förstå främlingsfientligheten bättre.

– Det är skönt att få fakta så man kan vara med i diskussionen. Det är ett långsiktigt arbete, säger Lottie Ryttar.