Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förintelsen har blivit mindre overklig men samtidigt mer ofattbar"

 
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

Annons

Hej!

Vi har precis kommit hem från vår studieresa till Polen. Jag sitter här hemma och försöker reflektera över det vi har upplevt. Att besöka de platser som vi har läst och hört mycket om väcker starka känslor.

Efter resan ser jag Förintelsens offer inte bara som siffror i en historiebok utan som personer. Under resans gång var det som att vi lärde känna några av de människor som mördades i lägren. Vi fick veta vilka de var, vad de gjorde och vad som hände dem.

Som följd har Förintelsen blivit mindre overklig men samtidigt mer ofattbar.

För det är ofattbart att vi lät det hända och att det finns människor som förnekar att det hände.

Mart Verver

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel