Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandlingar mellan Byggnads och Tak Compagniet strandade

Förhandlingarna mellan Byggnads Gävledala och företrädare för Tak Compagniet, företaget som arbetar med renoveringen av hyresfastigheterna i Hedslund, Rättvik, strandade under måndagen.

– Företaget delade inte Byggnads åsikter på någon punkt, säger Micke Johansson, Byggnads Gävledala.

Konflikten förs upp till central nivå och Micke Johansson anser situationen är en viktig principfråga för svensk arbetslagstiftning.

Byggnads begärde för cirka två veckor sedan förhandlingar med företaget. Detta sedan fackföreningen misstänkte brister i både arbetsmiljö och lönesättning.

– Jag träffade både företagets vd och de ansvarige för arbetsmiljön under byggnationen. Vi diskuterade bland annat de skyddsräcken företaget använder på byggarbetsplatsen. Vi tog även upp lönesättningen för de utländska entreprenörer som utför jobbet i Hedslund i Rättvik

– Företaget hävdar att de inte behöver följa något kollektivavtal eftersom arbetskraften består av underentreprenörer. Medbestämmandelagen gäller ändå. Lagen är lika för alla oavsett om man har kollektivavtal eller inte, anser jag, men eftersom företaget inte delade mina åsikter på någon punkt strandade förhandlingarna, säger Micke Johansson, ombudsman för Byggnads Gävledala.

– Vi var inte överens om någonting, men företaget lyckades inte övertyga mig med sina argument och nästa steg blir förhandlingar på nästa nivå där företagets företrädare får möta Byggnads i centrala förhandlingar.

Om förhandlingsläget inte förändras i de centrala förhandlingarna går ärendet vidare till sista instans vilket är Arbetsdomstolen.

– Jag ser med stor oro på den här konflikten där företag kan komma att tillämpa liknande metoder, det vill säga att hävda att underentreprenörer utför arbetet och därmed komma undan svensk arbetslagstiftning och gällande kollektivavtal.

– Om inte företaget är anslutet till kollektivavtal har inte Byggnads något verktyg att kontrollera att reglerna följs. Micke Johansson ser därför med oro att det då är Arbetsmiljöverket som ska göra kontrollerna.

– Men Arbetsmiljöverkets resurser är begränsade och verket har inte möjlighet att göra kontroller i den utsträckning som kanske skulle behövas.

– Jag anar en oroväckande utveckling där vi kastas 100 år tillbaka i tiden och brukssamhället där patronerna väljer de arbetare som erbjuder sina tjänster till lägsta pris, säger Micke Johansson.