Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandling om Rastahyttans framtid

Sedan i slutet på oktober står Rastahyttan tom och öde. Än en gång har krögare tvingats ge upp hoppet om en blomstrande restaurangverksamhet.
Och kommunen har fått ett växande bekymmer på halsen.

Detta trots att läget intill riksväg 66 och utsikten över sjön Norra Barken hör till traktens exklusivaste.

En förklaring är att utvecklings- och utbyggnadsmöjligheterna för de privata aktörer som under årens lopp drivit restaurangen begränsats genom att byggnaden står på "ofri grund".

Upplägget med att kommunen arrenderar marken och sedan tagit ut en hyra för anläggningen har ändå setts som en helt acceptabel modell.

Men uppenbarligen har det inte tilltalat bankernas vilja att låna ut pengar, oavsett hur ambitiösa krögarna varit.

Därför väcktes i vintras idén om att sälja byggnaden. Först skulle dock ett eventuellt formellt hinder redas ut.

Nämligen att länsstyrelsen 1995 överlämnade Rastahyttan som en gåva till kommunen. Frågan var om det skulle sätta en käpp i hjulet.

Men i somras gav länsstyret sitt klartecken, byggnaden får säljas. Detta löste ändå inte det grundläggande problemet, markfrågan.

Det har blivit allt tydligare att en försäljning av Rastahyttan förutsätter att köparen också får rå om marken.

Nu pågår dock förhandlingar mellan kommunen och markägaren. Hur det går och vilka lösningar som diskuteras vill vare sig tekniske chefen P-O Dahlström eller kommunstyrelsens vice ordförande Ingemar Hellström (S) avslöja.

Men det framgår att markbyten är ett av de alternativ som har funnits på förhandlingsbordet.

– Vi fortsätter förhandlingarna, tillägger P-O Dahlström kort.