Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandling i NHL-konflikten

På torsdagen träffas parterna i NHL-konflikten igen. Men få bedömare tror att NHL:s senaste förslag är tillräckligt för att få i gång spelet i den nordamerikanska hockeyligan.

Annons

I tisdags presenterade NHL ett nytt förslag med förhoppning om en snabb lösning av NHL-konflikten så att en hel säsong med 82 grundserieomgångar ska hinnas med trots att en försening redan är ett faktum. Den 2 november skulle ligan kunna dra i gång, enligt NHL:s planer.

Enligt NHL-kommissionären Gary Bettman måste ett nytt kollektivavtal vara påskrivet inom drygt en vecka. Men det är få som tror på en så snar lösning.

I korthet går förslaget ut på att spelarna erbjuds 50 procent av intäkterna, mot tidigare föreslagna 46. Det nya kollektivavtalet skulle vara sexårigt, med ett sjunde år som tänkbar förlängning.

Men i ett brev till alla spelare har spelarfackets (NHLPA) vd Donald Fehr pekat på andra ekonomiska konsekvenser.

– Även om det nya förslaget inte är lika dåligt som deras tidigare, så skulle det innebära enorma minskningar av spelarlöner och individuella rättigheter. Över sex år skulle lönerna minska med 1,6 miljarder dollar (10,5 miljarder kronor), säger Fehr.

Från spelarhåll är ilskan stor över att Bettman offentliggjorde hela förslaget på onsdagen. Samtidigt som han hotat med böter för de som kommenterar vad som försiggår i förhandlingarna.

NHL utlöste lockouten den 16 september och hittills har två veckor, 82 matcher från 11 till 24 oktober, ställts in.

Med en snabb lösning skulle ligan kunna börja den 2 november, med en veckas obligatoriska träningsläger dessförinnan. Med en extra match var femte vecka per lag skulle NHL-säsongen kunna spelas inom den ursprungliga ramen.

Både NHL-kommissionären Gary Bettman och NHLPA:s vd finns med vid torsdagens möte på NHLPA:s kontor i Toronto. (TT)