Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förföljelse ska straffas hårdare

Förhållandet tog slut och mannen började terrorisera kvinnan med telefonsamtal, sms och genom att dyka upp i tid och otid.
Beundringen gick överstyr och kändisen fick aldrig vara ifred.
I dag kommer lagen som kan ge stalkare fängelse i upp till fyra år.

Annons

På Åklagarmyndigheten förbereder man sig nu inför den nya lagen som kommer den 1 oktober. Stalkare, personer som systematiskt förföljer andra, har tidigare ofta kunnat komma undan med dagsböter för exempelvis ofredande. Den nya lagen ska ge åklagarna möjlighet att väcka åtal med en ny brottsrubricering, olaga förföljelse, om förövaren satt kränkningarna i system. Möjligheterna att anhålla och häkta en person blir också större eftersom brottet får högre prioritet. Tidigare har den förföljda personen bara kunnat anmäla varje enskilt brott, som ofredande eller olaga hot.

– Olaga förföljelse har en konstruktion som påminner om lagen om kvinnofridskränkning. Det handlar om en serie av brott, säger Kristoffer Magnusson, kammaråklagare på Åklagarmyndigheten i Falun.

Många som utsätts för stalking är kvinnor. Fast till skillnad mot lagen om kvinnofridskränkning behöver den brottsdrabbade och förövaren inte ha en relation till varandra som varit fallet vid kvinnofridskränkning. Och den drabbade kan lika gärna vara en tjänsteman på kommunen eller länsstyrelsen som trakasseras av en rättshaverist, en granne som blir utsatt av en annan granne, eller en kändis som får en galen beundrare efter sig.

– Brotten kan röra sig om sådant som separat skulle rubriceras som ofredande, eller skadegörelse. Det kan till exempel handla om att förövaren ena dagen gör något med målsägandens bil, nästa dag klottrar på dennes hus och dagen efter det skickar sms hela natten. Den nya lagen fångar upp systematiken, förstärker skyddet för trakasserier och återspeglar brottslighetens allvar, menar åklagare Kristoffer Magnusson.

Separat handlar det alltså om brott som ofta ger dagsböter, men som för den drabbade kan bli så jobbigt att det leder till att personen byter bostad eller till och med flyttar till en annan del av landet. Ofredande kan i sig ge fängelse i upp till sex månader. Men det är ovanligt menar Göran Nilsson, ämnesråd på Justitiedepartementet.

– Jag tycker att det i de flesta domar jag sett landar på dagsböter, säger han.

Kvinnojourerna i Dalarna får varje år hjälpa till i hundratals ärenden. Det kan vara allt från att ge råd och stöd på telefon till att ge kvinnorna ett skyddat boende. Ann-Sofie Sterio, verksamhetsansvarig på Kvinno- och Tjejouren i Borlänge välkomnar den nya lagen.

– Det är bra att det blir en skärpning. Många kvinnor är väldigt utsatta för den här typen av förföljelse. Och det kan ske med sofistikerade metoder så att det inte är brottsligt men skapar rädsla hos den som utsätts.

Hon uppskattar att ungefär hälften av kvinnorna som kontaktar Kvinno- och Tjejjouren i Borlänge är utsatta för stalking i någon form. Den uppskattningen gör även Birgitta Boman på Kvinnojouren i Ludvika.

– Nu hoppas jag att det blir en bra implementering av den nya lagen så att den har verkan, säger Ann-Sofie Sterio.

Att en granne börjar systematiskt förföljer en annan granne förekommer också.

– Jag vet ett fall där en dam brukade sparka på dörren hos en granne i samma trappuppgång. Hon började även hota grannen och hennes barn. Hos oss går det här under beteckningen störningar, och i sådana här fall brukar vi råda den drabbade att kontakta polis och åklagare. Men det här är relativt ovanligt, säger Stig Ranelius, jurist på Hyresgästföreningen, Region Mitt.

Misshandel, sexuella trakasserier och hot kan vara en del av stalkarens beteende och är även de brott som ryms under brottsrubriceringen olaga förföljelse. Men handlar det om brott där offret är en kvinna som länge misshandlats eller på andra sätt blivit grovt kränkt av en man från ett tidigare äktenskapsliknande förhållande så ska mannen i stället dömas för grov kvinnofridskränkning.

– Finns det förutsättning för både olaga förföljelse och grov kvinnofridskränkning så ska personen dömas för det senare, fortsätter Göran Nilsson.

Straffet för grov kvinnofridskränkning är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Ordet stalking kommer från engelskan och förknippas ofta med kändisar. Ett av de mest kända exemplen är kanske fallet med den holländske man som stalkade Agneta Fältskog. Men kändisstalkingen utgör bara en liten del av de fall som skulle kunna kategoriseras som stalking.

– I Dalarnas län vet jag inte att vi haft något utpräglat ärende där det rört sig om kändisar, säger Sven-Åke Petters, presstalesman för Dalapolisen.

Den kända bloggaren Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella skriver på sin blogg om den nya lagen. Enligt flera medier har hon känt sig förföljd både på sin blogg och i sitt hem.

– Hon blev förföljd både online och offline, säger Borlängebon Niclas Strandh som föreläser om sociala medier och digital kommunikation.

Enligt Niclas Strandh finns det otaliga exempel på fall där människor förföljs i sociala medier som Facebook och Twitter. Ett exempel är journalisten Lena Sundström som förföljdes genom ett fejkat Twitterkonto där någon twittrade i hennes namn.

– Nu hoppas jag att polisen förstår att det kan vara minst lika svårt att förföljas på nätet som att bli uppringd i det analoga livet.

Annons