Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förföljd av varg under ridtur

Det blev en ridtur som 20-åriga Erica Norberg från byn Östanbjörka i Grangärde aldrig kommer att glömma.
En orädd och nyfiken varg lufsade efter under en dryg kilometer när hon på onsdagseftermiddagen tog en av sina vanliga rundor i skogen på åttaåriga islandsstoet Stelpas rygg.

– Jag skrek och tjoade men den verkade inte speciellt rädd, berättar Erica, som tackar sin lyckliga stjärna att hennes häst aldrig blev varse att en varg höll sig i närheten.

– Om Stelpa upptäckt det vet man inte hur hon reagerat. Då hade jag nog fått mig en riktig åktur.

Erica är fortfarande skakad, trots att det gått flera timmar sedan vargmötet.

– Mina händer darrar bara jag tänker på det och nu får jag hitta någon annan ridväg och jag törs definitivt inte rida ut själv igen.

Innan ritten på Stelpa hade Erica varit ute med sin andra häst i samma område och reagerade över att den var lite nervig i aktionen.

– Jag brukar rida efter en väg som går upp på Stensboberget med mina hästar och det var när jag och Stelpa kom upp till en vändplan som jag såg vargen kanske fem meter ifrån oss bland några unggranar. Jag vrålade så mycket jag orkade men den bara tittade på oss, berättar Erica.

Erica vände hemåt på sin häst med vargen nyfiket lufsande efter.

– Den gick med oss hela vägen ned mot byn. Jag fick Stelpa att skritta snabbare och när vi kom ned mot cykelbanan och jag vände mig om var vargen borta.

Erica säger att hon själv hört varg som ylat men aldrig stött på någon.

– Men det finns varg här i området och jag brukar väsnas, sjunga och snacka med fåglarna när jag är ute och rider för att skrämma iväg eventuella vargar.